Декември – един от най-красивите месеци в годината. Месец изпълнен с уют, любов, семейна топлина и празници. Време , когато си даваме малко почивка и отделяме внимание на най-близките и почитаме едни от най-светлите празници. Както знаем покрай празниците и срещите с приятели и роднини идват грижите за това, какво да сложим на трапезата. Как да сготвим вкусно, за да се представим като най-добрите домакини. Но кой е казал, че за да бъде едно ястие вкусно, то трябва да е вредно и калорично. Ще ви предложим няколко здравословни рецепти, с които може да нагостите вашите гости и семейство и сме сигурни, че ще се впечатлите всички с вашата здравословна празнична трапеза.
Скумрия с вино и доматен сос
За тази рецепта ще ви бъдат необходими :
- 2 глави лук (нарязани на ситно)
- 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
- 3 домата (обелени и нарязани)
- малко магданоз
- 2 почистени и обезкостени скумрии
- 1/2 чаша бяло вино
- 3 с.л. масло
- сол и черен пипер
За приготвянето на скумрията трябва първо да задушите лука в маслото за около 5 минути , след което трябва да добавите чесъна, доматите, магданоза, виното, също така сол и черен пипер на вкус. Оставете всичко това на котлона за около 15-20 минути след което в тавичка сложете половината от соса. Сложете скумрията и я залейте с останалата част от соса. Ястието се пече около 40 минути при предварително загрята фурна на около 200 градуса.
Постни амарети с коняк
За тази вкусотийка ще са ви необходими:
- 1 ч.ч. нарязани на дребно бадеми
- 1 ч.ч. нарязани на едро бадеми
- 1 ч.ч кафява захар
- 1/2 ч.ч. растително мляко (соево, бадемово, оризово)
- 1 с.л. коняк
- 1 ч.л. бадемова есенция
- 2 с.л. ленено брашно + 6 с.л. вод
- 3-4 с.л. пълнозърнесто брашно за сгъстяване
Как да ги приготвите :
Първо трябва да смесите лененото брашно с водата и да го оставите за малко настрана. Млякото се загрява заедно със захарта, докато тя не се разтопи. Следващата стъпка е да прибавите бадемите към ленената смес. Към нея се прибавя млякото, есенцията и коняка. Всичко се разбърква, прибавя се брашното и се оставя така за около 15 минути. От тестото се оформят точици и по средата на всяка се слага цял бадем. Поставят се в тавичка като има разстояние между тях и се печат на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 12 минути.
Една по-различна картофена салата
Какво по просто от една картофена салата, която всъщност е питателна и здравословна. Картофите осигуряват на тялото ни необходимите въглехидрати, а все пак се при готвя по един здравословен начин- варене.
Какво ще ви е необходимо за тази салата :
- 1 кг картофи
- сок от половин лимон (е ако искате повече няма да навреди 🙂 )
- зехтин
- 5-6 сушени домати
- босилек
- около 100 грама кашкавал
Начин на приготвяне : Нарежете картофите на кубчета и ги сварете. Към вече сварените картофи прибавете сушените домати и овкуссете със зехтина, босилека и сока от лимона. От горе пожелание може да настъргате и кашкавал.
Салата с нахут и печени чушки
Продукти, които ще ви бъдат неободими :
- 1 консерва сварен нахут (400 гр)
- 5 печени чушки / печен пипер
- 1 глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 2 с.л. олио или зехтин
- оцет и сол на вкус
Начин на приготвяне :
Чушките нарежете на малки парчета, лукът и магданоза на ситно, а чесънът пресовайте.
Отцедете нахут от водата. Смесете го със зеленчуците в дълбока купа. Овкусете салатата с олио, оцет и сол на вкус.
Зеленчукови кюфтенца с тиквички и ленено семе
Продукти:
- 4 средно големи тиквички
- 1 глава лук (или 2 по-малки)
- 1 консерва червен боб (около 250 гр)
- 1/2 връзка копър
- 4 гъби печурки
- 1/2 чаша смляно ленено семе
- 1 супена лъжица сол
- 1 чаена лъжица кимион
- 1/2 чаена лъжица сладък червен пипер
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргват. Поставят в плътна марля и излишната течност се изтисква.
Лукът се нарязва на ситно. Сотира се за 2-3 мин в тиган със съвсем малко мазнина, след което се добавят нарязаните на ситно гъби и готвенето продължава още 2-3 минути. Червеният боб се изважда от консервата, прецежда се и се измива под течаща вода.
Тиквичките, лукът, гъбите, червеният боб, нарязаният на ситно копър и подправките се пасират до еднородна смес. Към сместа се добавя смляно ленено семе, докато се получи консистенция, позволяваща оформянето на кюфтенца. Оформените кюфтенца се подреждат в тава, на дъното на която предварително има намазана с мазнина хартия за печене. Фурната се загрява на 360 С и кюфтенцата се пекат 25-30 минути, като се наблюдава да не изгорят.
Още здравословни предложение за вечеря може да видите тук 🙂
Оставете коментар