tantsaat-dabБез съмнение хип-хоп танцът DAB  добива все по-голяма популярност, не само в света, а в България. Все повече спортисти виждаме да отпразнуват победите или головете си с този танц и все повече млади хора намират този танц за готин и модерен. Но от къде идва и как успя DAB да спечели такава популярност и толкова много фенове?

Може да се каже, че по-голяма популярност този танц доби благодарение на спортистите. Като се замислим това е доста добра тактика за каквото и да е популярност, тъй като спортът, особено футболът  се гледа по цял свят, независимо от религия, вярвания или други. Редица футболисти като Пол Погба и Пауло Дибала, също така тенисистката Виктория Азаренка и баскетболната легенда ЛеБрон Джеймс отпразнуваха своите победи и голове с този танц, с което спомогнаха са по-голямата му популярност. Но какъв е въобще смисъла на движението и от къде идва.

lebron-dzhejms-dab

Ако може да се каже, че има мит за създаването на този танц е, че той идва от песента “Look at my Dab” на групата Migos. Разбира се главното, което е в клипа на тази песен е самият танц, но самият той е възникнал съвсем случайно. Легендата гласи, че един от членовете на групата се е подхлъзнал и направил подобно движение, за да успее да се задържи на краката си. Естествено като добри приятели, другите започнали да му се смея и измислили танца DAB. Както виждате от съвсем случайно подхлъзване, движението се превърна в един от най-популярните трендове особено сред младите. След време членовете на групата признават, че въобще не са мислили, че това ще се превърне в хит сред хората.

migos-look-at-my-dab

Главният преносител споменахме,че е спорта и спортистите. В Европа танца идва с малко закъснение. За първи път се появява в американския футбол. Куотърбека  Пантърс Нютън, който всъщност е смятан за “Кралят на DAB-a”, първи отпразнува така победата, а неговото движение на терена е избрано за най-доброто за сезона. След това целият му отбор направи общ DAB преди финала на Супербол, който го загубиха обаче.

Интересно е, че DAB-а завладя и един от кандидатите за президент на САЩ –  Хилари Клинтън.

Някой хора смятат, че символиката на танца е, че с тези движение, човек имитира, че трие потта от челото си. Тоест потрудил се е много. Не знаем точно символиката каква е, но виждаме, че редица известни политици, спортисти, артисти и други, споделят свои снимки и клипчета със специфичното движение, което набира все по-голяма популярност.

kakvo-e-dab