kakvo-trqbva-da-znaem-za-vitaminiteПърво нека разгледаме същността на витамините и защо са толкова важни за нашия организъм и нормалното протичане на всички процеси в него.

Това са нискомолекулни органични вещества, които са необходими на всеки един от нас за растежа и нормалното развитие.

Витамините сами по себе си не са “строителен материал” за клетките, тоест не са източник на енергия, но влияят на техните процеси. Наред с тези си функции те са изключително важни и при образуването на кръвни клетки, оказват влияние на функцията на черния дроб и други.

Начините за снабдяване с необходимите ни витамини са чрез естественият им източник – храната и чрез добавки. При вторият вариант обаче трябва да се обърне внимание, че те не са отделна храна. Както казахме те не притежават собствена калорийна и енергична стойност. Те не могат да заместят хранителните вещества (мазнини, въглехидрати, протеини), които получавате с храната.

Какво може да се случи при недостиг на витамини ?

Както казахме витамините за необходими за процесите в целия организъм и недостатъчният им прием може да   доведе до нарушение на физиологичните процеси, спада имунитета и в последствие се появява по-голяма склонност към различни заболявания. Недостигът на витамини може да се получи вследствие  на нездравословно или ограничено хранене, както и при различни диетични режими.

Видове витамини !

В зависимост от специфичните си свойства и начините по които организма го усвоява и те се придвижват в него, витамините се делят на две големи групи :

  • мастноразтворими
  • водноразтворими

витамини в храната

Водноразтворимите   – както подсказва тяхното име тези витамини се разтварят във вода. Специфично за тях е, че те отделят бързо от организма (чрез урината) и не могат да се “складират” дълго. Точно поради това всеки трябва непрекъснато да се снабдява с тях. В тази група попадат витамините  от група В – B1, B2, В3 (РР), B5, B6, B9, B12, Н и витамин С.

Мастноразтворими – логично като първата група, тези витамини носят и съответното име. Те се разтварят в мазнини, а не във вода. Транспортирането им в организма се осъществява благодарение на липидните съединения в кръвта. В тази група попадат витамините –  А, D, Е и К.

Мастноразтворими витамини :

Витамин А

За какво ни е нужен  –  помага при борбата срещу слабото зрение, стимулира правилното функциониране на имунната система, поддържа външните пластове на тъканните органи. Подпомага растежа, както и доброто състояние на кости, кожа, коса, зъби, венци. Също така този витамин участва в синтеза на половите хормони и подпомага функционирането на надбъбречните жлези. Също така помага на кожата да се изчисти от акне, повърхностни бръчки, циреи и други. Това са някои от основните положетелни въздействия на витамин А върху нашия организъм, но как да се снабдим с него !

витамин а

Естествени източници – черния дроб, рибните масла, хайвера, яйца, мляко, моркови, домати, пиперки, спанак, а при плодовете – ябълки, кайсии, пъпеш, праскови и др.

Витамин D

За какво ни е нужен – този витамин ни е необходим най-вече за здравината на костите и зъбите. Също така той спомага усвояването на калция и фосфора. При неговата липса може да се доведе до развитие на болестта рахит при децата.

витамин д

Естествени източници – главно  витамин D идва от слънчевата светлина. Ултравиолетовите лъчи, които получаваме посредством слънчевата светлия, влияят върху тези мазнините от нашето тяло, които отговарят за производството на този витамин. Той се среща също така в в рибните чернодробни масла, сардина, херинга, сьомга, черния дроб, животинските мазнини, кравето масло, яйчния жълтък и др.

Витамин Е

За какво ни е нужен – витамин Е пречи на окисляването на клетките, което всъщност предизвиква тяхното остаряване. За това може да се каже, че този витамин ще ви помогне да изглеждате по-млади и свежи. Също така този витамин се свързва с нормалното протичане на бремеността  и спомага при чувство на умора.

ВИТАМИН Е-ХРАНИ

Естествени източници – семената, особено в пшеничните и ръжените зародиши, соята, ядките, листата,  много зеленчуци (брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци, спанак и др. ), шипките, растителните масла, плодовете и др.

Витамин К

За какво ни е нужен  –  той главно ни е необходим за по-бързото спиране на кръвотечения. Необходим ни е и за предотвратяването на вътрешно кървене и кръвоизливи.

ВИТАМИН К - ХРАНИ

Естествени източници – листните зеленчуци (като зеле, спанак и др. ), копривата, люцерната, ягоди, домати, мляко и др.

Витамин F

За какво ни е нужен – този витамин ни  предпазва от вредните въздействия на рентгеновите лъчи. Също така пречи за отлагането на холестерол в артериите. Полезен е и подпомага растежа на косата, както и доброто състояние на кожата. Полезен е за растежа и добрата физическа форма на всеки един от нас.

итамин F hrani

Естествени източници – рибено масло, бадеми, авокадо, орехи, фъстъци, тиквени семки, ленено семе, слънчоглед, и др.

Водноразтворими

Витамин В1

За какво ни е нужен – този витамин влияе най-вече върху усвояването на въглехидратите. както и на другите вещества, приети от храната. Влияе благоприятно на нервната система. Подобрява умственото състояние, а също така влияе добре при морска болест или при различните неразположения при пътуване по въздух.

витамин B1

Естествени източници -екстракт от бирена мая за мазане, сусамов тахан (сусамово масло) и сусам, слънчогледови семки, сушени билки и подправки, шам-фъстък, крехко свинско, макадамия и др.

Витамин В 2

За какво ни е нужен – както другите витамини от тази група, така и витамин В2  помага при растежа, участва в поддържане целостта на лигавиците, поддържат нормалните репродуктивни функции и паметта и забавят процесите на стареене и др. Неговата липсва може да доведе до  напукване на устните, възпаления на устната кухина, язви и афти по устната лигавица  и друго подобни възпаления.

храни с витамин B2

Естествени източници –  дрождите, обвивките на ориза и житните растения, зелените листни растения, доматите, мая, сирене, бадеми, сусам, и др.

Витамин С

За какво ни е нужен – помага за по-бързото кръвосъсирване, предпазва от вируси и инфекции, ускорява зарастването на раните, предпазва мозъкът от кислородна недостатъчност. Важна полза особено за  активно спортуващите хора е, че този витамин помага за поддържане на съединителната тъкан на костите в добро състояние.

ХРАНИ С ВИТАМИН C

Естествени източници – зелени и червени люти чушки, гуава, мащерка, магданоз, цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, шипки, домати, ягоди и др.