В последно време все повече хора започват да консумират семена от чия. Но какво същност им е толкова специалното и уникалното, за да се превърнат в една наистина голяма мания по цял свят, особено сред активно спортуващите и хората, които се опитват да загубят излишни килограми.
Чията е позната още от древни времена. Тя е присъствала в ежедневието на маите, инките и ацтеките. Използвали са я като лекарство, важна хранителна съставка и дори за разменна стока, която имала много висока стойност. След завладяването на тези древни народи, главно от испанците, големи количества чия както и киноа са унищожени по религиозни и политически възгледи.
Чията е растение , което достига височина до около метър и цъфти. Всъщност най-важното при нея са семената, които са формирани като грозд в края на всяко стръкче. Може да разпознаете чията по белите и лилави цветове.
Време е да обърнем внимание на множеството й положителни страни и съставки, които я превръщат в толкова популярна храна. Както беше споменато по-горе, семената от чия са най-важни , тъй като те съдържат доста полезни хранителни съставки, като :
- богати са на омега-3 мастни киселини и фибри
- съдържат триптофан (аминокиселина, която отговаря за контрола на апетита и хубавия сън )
- високо количество на растителен протеин
- съдържа калций , което количество е около 5 пъти повече от това в млякото
- наличие на калий
- не съдържа глутен
- те са ефективен стабилизатор на течностите и електролитите в тялото, поради способността си да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло, което ще предпази организма ви от дехидратация
Тези всички съставки са изключително средство срещу много проблеми, свързани с нашето здраве и тонус. Консумацията на семена от чия може да ви помогне при :
- диабет – консумацията на чия се отразява оздравяващо на болни с диабет от втори тип
- здраво сърце – чията намалява холестерола, като по този начин се предотвратява рискът от склерозиране на кръвоносните съдове и запушването им с мастни плаки
- при гастрит и язва
- контролира нивото на кръвната захар
- повишава съпротивителните сили на организма
- повлиява благоприятно върху умственото развитие, подобрява паметта, редуцира проявите на депресия
- помага за редуцирането на наднорменото тегло
- подпомага детоксикацията на организма и др.
Разбира се всичко трябва да бъде с мярка, тъй като колкото и да са полезни тези семена, могат да доведат до нежелани ефекти като :
- алергични реакции – дори да започнете приема на други семена или ядки, трябва първо да се уверите , че не сте алергични към тях
- подуване- то е в резултат от високото съдържание на фибри. Може да го избегнете като накиснете предварително семената , за да омекнат
- спадане на кръвното налягане, тъй като семената играя ролята на разредител на кръвта
Нормално следва въпроса “ Как да се консумират тези семена?“ Най-масовият начин е семената да се накиснат във вода. Много бързо (около 10 мин) семената ще абсорбират водата и съдържанието в съда ще се превърне в вещество, наподобяващо желе и ще може да го консумирате когато пожелаете. Може да направите различни комбинации, като например да оставите за малко семената да се накиснат в мляко, след това да ги блендирате с бадеми, тахан, банани или друго. Ако пък залагате на салатите във вашето меню, семената са отлична добавка към тях, като ги поръсите отгоре.
И разбира се много важно е да намерите семена от чия , които са истински , а не внос от Китай, за които е известно , че в повечето случай са с различни добавки и химична обработка, при което се губят иначе така полезните качества.
Оставете коментар