Искате да спортувате всеки ден?

Но не знаете кой е правилният начин и кои са правилните упражнения за вас.

Искате да се храните здравословно, за да чувствате тялото си здраво?

Но не знаете каква храна и колко количество от нея да приемате, и мотивацията ви се губи на мига.

Тези проблеми са често срещани.

Оправдания като: “Нямам време, за да ям нещо по-добро за тялото ми!”, “Не ми остава време, за да направя едно проучване за хранителния състав на това, което консумирам! , или пък любимото – “Не ходя на фитнес, защото нямам екип, не знам правилните упражнения…” и т.н.

Това са все оправдания, с които залъгваме съвестта си, че това, което НЕ ПРАВИМ за тялото си, по никакъв начин не зависи от нас.

А всъщност точно ние сме хората, които можем да го променим!

Точно затова, за да ви спестим малко от времето ви за research, решихме да разпитаме малко повече, две прекрасни момичета, чийто начин на живот е изпълнен с ежедневни здравословни и съзнателни избори.

Диа и Мира са много навътре в темата за фитнеса и здравословния начин на живот. И двете са завършили висше образование за професията Нутриционист – наука, свързана с храненето и хранителната индустрия и са на “ти” със състава на всяка храна, която консумират. Причината да се интересуват толкова от хранителните стойности на дадена храна е защото това за тях е от изключителна важност, дали тя би им помогнала, или само ще им навреди!

Зададохме им въпроси, на които самите ние търсим отговор, и винаги ни е било трудно да продължим с една стъпка напред към съзнателно здравословния начин на живот, заради липсата на отговор.

В статията ще откриете отговори на въпроса:

  • Какви добавки трябва да приемам докато тренирам;
  • Полезен начин за отслабване ли са диетите;
  • Каква е мечтаната фигура;

Нещото, което трябва да се уточни е че здравословният начин на живот въобще не е само фитнес и оскъдно количество храна. Той се крие в ежедневните ни избори, в това на кого вярваме, дали предпочитаме да гледаме цял ден Netflix, вместо да се раздвижим малко, или открием ново хоби.

Атидора ще ви разкажат тяхната история, разкривайки ви малко тайни и съвети за това как да се чувстваме добре в кожата си, и думата “здравословно” да не бъде като задължение, ами по-скоро личен избор.

1. Как се появи името Атидора и кой седи зад него?

Привет на всички!

Ние сме Диа и Мира и сме си абсолютни soulmates 😊 ! Много често ни питат дали сме сестри и дори дали сме близначки и затова ще започнем с отговор на този въпрос. И „ДА“ и „НЕ“, не сме родни сестри, но определено сме сестри по душа 😊. Запознахме се в детската градина, първоначално хич не се харесвахме и даже се биехме. Наложи се в първи клас да ни накажат да седим заедно, за да се разберем и от тогава сме неразделни 😉

Зад името Atidora стои една тъжна история. Името е в чест на наша приятелка, която почина на 19 години. Ние трите искахме да имаме общ блог и името го измислихме заедно още като малки. След години, когато създадохме блога, нямахме съмнение как да го наречем. Това е измислена дума и няма точно значение или превод, значението й е единствено сантиментално и е в чест на човек, който много обичахме.

2. Споделихте ми, че и двете имате завършено образование за Нутриционист. Как се зароди Вашият интерес към тази професия?

 Това е доста дълга история 😉 Първото ни образование е Право и дори завършихме специализация по Австрийско право и Правна система. Занимаваме се с правни въпроси в областта на модата, дизайна и киното, като в последствие киното се превърна в нашето основно поле на работа. Паралелно с това развивахме нашия блог – лайфстайл платформа с полезна информация в различни области.

Покрай него се запознахме с много български брандове и млади дизайнери и решихме да им предоставяме правни съвети и помощ напълно безплатно, защото установихме, че има голяма липса на информация как да защитят правата си. За тази си дейност бяхме отличени в проекта на Дарик Радио „40 до 40“ за млади българи, които със своята работа променят живота към по-добро 😊. Заради дейността си спечелихме и наградите  „Най-добър български блог“ и „Моден блог на годината“, след което решихме да създадем нашата рубрика „Препоръчано от Атидора“, чрез която да подкрепяме талантливи български творци и брандове в различни сфери.

Неусетно освен работата ни в кино индустрията, блогът се превърнаха във втора работа, която изисква също толкова време и внимание. В даден момент се наложи да работим повече от 12 часа, за да изпълним всички задачи и проекти, което беше много изтощително и просто решихме, че трябва да променим това и да открием начина за баланс. Винаги сме имали интерес в областта на здравословното хранене, живот и спорта и решихме, че е време да го направим на професионално ниво. Първо се сертифицирахме за треньори с международно призната сертификацията. Докато учехме за треньори решихме да завършим и за нутриционисти и имахме късмета точно в този момент да има курс и по Спортно хранене и суплиментация, така че успяхме да завършим и него. Подготовката за изпитите изискваше много задълбочени познания и много четене, изучихме дори огромни учебници по Анатомия, но си струваше, за да можем в момента да дадем най-добрите и полезни съвети.

3. Имахте ли трудности в началото, да бъдете постоянни във вашите тренировки, и евентуално хранителен режим, ако сте спазвали такъв?

Не, когато човек е мотивиран не си намира оправдание, без значение колко е трудно. За нас дори не беше трудно да започнем и да се придържаме към тренировките и режима. Решихме го, запознахме се подробно с информация по темите и просто започнахме. Променихме целия си начин на живот и още след първата седмица се чувствахме много по-заредени с енергия от преди.

4. Можем ли да си направим сами фитнес програма, или задължително се нуждаем от личен треньор във фитнеса?

Ако имаме нужните познания, можем да го направим сами. Иначе да, задължително се нуждаем от треньор, който да бъде достатъчно квалифициран. Тук проблемът се явява, че доста от фитнес треньорите, нямат нужното образование и познание и може да попаднете на треньор, който дава съвети само на база личен опит.  Това е напълно неправилно и неприемливо, защото програмата на всеки трябва да се определи на база неговите индивидуални възможности, опит и желана цел.

Тук се вземат под внимание много фактори, като в никакъв случай не трябва да се пренебрегват медицинските показатели, а това е най-често срещаната грешка при фитнес треньорите. В следствие от това, освен че не постигате резултати може да получите и сериозни контузии. Ние сме сертифицирани и за Лечебен Пилатес и сме се сблъсквали с точно такива случаи.

Много лошо е да попаднете на треньор, който не ви обръща нужното внимание, а просто ви задава упражнения. За да е ефективна, програма с личен треньор, трябва да имате цели, които да проследите в точно определен период от време, ако не ги постигате, трябва да го смените. Ние самите сме попадали на треньор (с който имахме първа тренировка подарък), който без нужните познания и умения, но на база високо спортно самочувствие, ни зададе упражнения, които не бяха съобразени с нас, не бяха обмислените нито като серии, нито като време или мускулни групи.

Ето защо, когато ние изготвяме програми на нашите клиенти се стремим да поставяме реалистични цели и да постигаме оптимални резултати, съобразени с техните желания и възможности.

5. Какво за вас е здравословния начин на живот?

Здравословният начин на живот за нас е правилният избор. Това не означава да живееш на непосилни диети и лишения и да тренираш с часове. Означава да смениш вредните навици и храни с полезни.

Да правиш това, което ти дава здраве и енергия, което прави живота ти  щастлив.

Да се погрижиш за себе си по най-добрият начин!

6. Какви са вашите съвети към хората, които вече са постигнали мечтаната фигура? Как лесно биха я поддържали?

Според нас няма определението „мечтана фигура“, има фигура, в която се чувстваш добре. Нашият съвет е винаги да си поставяш нови цели и да се опитваш да постигнеш нещата, които преди това не си можел. Особено за жена, във фитнеса, има толкова много упражнения, които изискват повече сила, като различните лицеви опори и набирания.

Никога не спирай да се развиваш. Винаги търси новото, добавяй още малко към това, което си постигнал. Ако си постигнал ниво в силовите тренировки, добави такива за мобилност и гъвкавост. Ако си постигнал ниво в Йога тренировките, опитай HIIT тренировки или вдигни тежестта си при упражнения. Така освен, че ще запазиш фигурата си, ще получиш нови умения и ще подобриш старите.

7. Кои са трите най-полезни храни, които можем да хапваме преди фитнес? Защо?

В зависимост от вида тренировки, които ще правите, има различни видове храни, които са подходящи.

Например, ако ще правите Кардио тренировка, ви препоръчваме черен шоколад или протеинов бар с шоколад, защото ще ви даде енергията, от която се нуждаете, а ще изгорите калориите веднага по време на тренировката. Ако ще правите силова тренировка – протеинов шейк, защото ще си набавите нужното количество протеин. Ако ще правите HIIT тренировка, ние горещо ви препоръчваме кафе преди нея, кофеинът ще ви даде нужното количество енергия и няма да ви стане тежко или лошо при упражненията. Преди Пилатес и Йога е хубаво да не сте яли или пили нищо 1-2 часа преди тренировка, защото се правят много движения с главата надолу, както и специфични дихателни техники и може да ви стане лошо.

8. Задължително ли е да приемаме добавки докато спортуваме?

Използването на фитнес добавки стана почти задължителен елемент в тренировъчния режим на повечето трениращи хора. По темата има противоречиви мнения за това доколко те са безвредни и как трябва да се приемат, но е факт, че колкото повече познания и по-широк поглед има човек по темата, толкова по-наясно е с реалните ползи от тях.

Фитнес добавките са продукти, предназначени за по-ефективно и бързо постигане на поставените фитнес резултати. Основните им функции са подобряване на физическата форма, повишаване на спортните постижения, набавяне на полезни вещества и възстановяване след тренировка. При голямото разнообразие от добавки на пазара е добре да имаме представа кои са наистина важните суплементи за времето при физическо натоварване.

С правилните добавки ще сте по-подготвени да тренирате с необходимата интензивност. Те спомагат за повишаване на издръжливостта и подобряване на общата продуктивност. С течение на времето гарантирано ще постигате повече резултати в залата.

Ще ви запознаем на кратко с често използвани спортни добавки :

Протеин: Той е основен градивен елемент, нужен на организма за покачване на мускулна маса и за възстановяване след тренировка. В естествен вид може да се приеме с храната чрез консумация на риба, месо, мляко и други храни, но приеман под формата на добавка е много по-концентриран и така организмът по-лесно може да набави нужните за тежка тренировка количества.

Аминокиселини с разклонена верига BCCA : Увеличаването на присъствието на бионалични аминокиселини с разклонена верига в прозореца преди тренировка потенциално ще помогне да се противодейства на катаболизма и да се подобри възстановяването. Тези естествени аминокиселини се намират в протеиновите храни. Въпреки че добрата диета може да ги осигури, някои спортисти приемат и BCAA добавки. Те могат да помогнат за увеличаване на мускулния размер и сила, когато се използват с програма за тренировка с тежести.

Есенциални аминокиселини EAA : Есенциалните аминокиселини ни правят по-ефективни по време на тренировка и допринасят за способността на атлетите да изпълняват дадено упражнение ефективно, и синтеза на мускулен протеин.

Бета-аланин : Ключовото предимство на бета-аланина е намаляването на мускулната умора чрез по-добро оборудване на тялото за справяне с натрупването на млечна киселина. Той също така служи като антиоксидант, което означава, че може потенциално да помогне за намаляване на щетите, причинени и от свободните радикали.

Ферментирал L- Citrulline: L-Citrulline е чудесно естествено средство за стимулиране на притока на кръв. Приемът на L-Citrulline подобрява сърдечно-съдовата дейност, намалява умората по време на физическо натоварване, повишава издръжливостта и намалява кръвното налягане.

Креатин: За някои спортисти добавките с креатин подобрява многократните представяния при упражнения с висока интензивност, като спринт, вдигане на тежести или силови спортове.

L-таурин : Друга естествено срещаща се аминокиселина, която може да подпомогне ефективността на тренировката, е L-таурин. Той има способността да премахва отпадъчния продукт по време на тренировка както и други вредни токсини, които могат да потиснат способността Ви да тренирате с висока интензивност.

Глутатион: Глутатионът повишава функциите на имунната система , което ще помогне на тялото да бъде по-добре подготвено за стреса от интензивните тренировки.

Кофеин: Кофеинът се използва от спортисти за издръжливост и за подобряване на издръжливостта.

Хидратация и спортни напитки: Адекватният прием на течности за спортисти е от съществено значение за комфорта, производителността и безопасността. Колкото по-дълго и по-интензивно тренирате, толкова по-важно е да пиете правилния вид течности.

9. Как да разберем от какви добавки се нуждае нашия организъм?

 В момента пазарът е залят от много голямо количество български и вносни добавки. Трябва да вземете под внимание, че не всички от тях обаче са полезни или подходящи за вас. Ние отново съветваме преди избор и прием на добавки да се консултирате със специалист и дори да направите нужните изследвания. При нашето обучение, ние сме завършили суплиментация и това е много важна част от здравословния начин на живот, която не трябва да се подценява, защото тя има както много ползи, така и много рискове.

Пазарът за хранителни добавки днес е изключително развит, но много от предлаганите продукти съдържат съставки, които биха довели до нежелани ефекти като повишаване нивата на кортизол, лошо абсорбиране на хранителни вещества и повишена умората след тренировка, вследствие на компесаторни механизми на нашето тяло. Повечето рискове за здравето при дадена добавка се откриват, едва след като продуктът е на пазара. Затова трябва да подберете качествени и чисти добавки, които да отговарят на вашите цели.

Добавката е нещо добавено към диетата, обикновено за компенсиране на хранителен дефицит. В идеалния случай трябва да се използва в допълнение към добре балансирано хранене. Добавките включват следното: Витамини, Аминокиселини, Минерали, Билки, Други растителни продукти.

Протеинът е задължителен без значение дали спортувате или не, защото той е нужен на организмът да функционира правилно. Най-популярен е сурватъчният протеин. Той е богат на аминокиселини и се усвоява бързо от организма, засилва метаболизма, ускорява изгарянето на мазнини и подпомага бързото възстановяване на мускулите. Препоръчва се да се приема сутрин след ставане, преди и след тренировка.

Друг вид протеин е казеинът. Той се усвоява бавно от организма, поради което се използва вечер. Така осигурява достатъчно аминокиселини на тялото през нощта.

Яйченият протеин е източник, както на висококачествен протеин, така и на много витамини и минерали. Усвоява се бързо от организма и осигурява чувство на ситост за по-дълго време.

Соевият протеин е подходящ за хора с непоносимост към лактозата и за вегетарианци. Съдържа вещества, подобряващи функциите на имунната система.

Има и различни видове растителни протеини. Организмът се нуждае от широк спектър нутриенти ежедневно. Ако има дефицит дори само на някои от основните витамини и минерали, то някои химични и ензимни процеси могат да бъдат нарушени, защото всеки от тях отговаря за хиляди биохимични реакции, включително образуването на хормоните. Освен за правилното развитие на организма, мултивитамините оказват благотворно влияние и върху тренировъчните цели като снабдяват тялото с всички вещества, от които то се нуждае за сила и добре оформена мускулатура. Мултивитамините се приемат всеки ден  и подходящият вид мултивитамини се определя според пола, годините, развитието и целите.

Добавките могат да играят важна роля за някои високорискови групи. Например диагностицираните с остеопороза, може да се нуждаят от допълнителен витамин D и калций, освен тези, които получават от редовната си диета. Добавките също могат да помогнат на хората, които имат затруднения при усвояването на определени хранителни вещества. Хората с дефицит на витамин В12 почти винаги се нуждаят от добавка. Освен това хората, които са с непоносимост към лактоза и не получават достатъчно витамин D и калций, защото не ядат млечни продукти, също могат да се възползват от добавките.

Важното е, че добавките, предписани от лекар, са полезни за хора с определени медицински проблеми. В противен случай е най-добре да си набавяте витамини и минерали от храната, а не от хапчета.

10. Безопасна ли е в момента обстановката във фитнесите? Вие къде тренирате?

 Обстановката никъде не е точно безопасна, защото вирусът все още е изключително активен и всеки ден се заразяват нови хора. Ние тренираме във фитнесите от веригата Pulse Fitness & Spa. Започнахме да си сътрудничим с тях преди две години, когато ни поканиха да бъдем част от техните лица. Освен разнообразието от уреди и аксесоари, предлагат и прекрасни спа центрове и можем да кажем, че там се спазват всички изисквания. Много е важно и сами да си дезинфекцирате уредите преди и след употреба, както и фитнес аксесоарите. Пазете и спазвайте нужната дистанция и хигиена, защото това е задължение на всеки от нас.

11. Какво е вашето мнението за диетите? Всеизвестния факт, че всяка диета води до йо-йо ефект, верен ли е?

 За да отслабнете трябва да сте в калориен дефицит, това е основното правило. Здравословното хранене и диетите не са едно също. Здравословното хранене е начин на живот , при който заменяте вредните храни с полезни. Всяка една диета трябва да се направи след консултация с лекар или специалист. Никога не може сами да прецените, коя диета ви подхожда, без нужните знания и без нужните изследвания. Вие може да считате, че една диета ви пасва, защото сте видели резултати по някой друг, но тя да се отрази изключително зле на организма ви. Този йо-йо ефект се получава, защото нещата не се правят правилно. Това е тема, по която има различни мнения и за съжаление тонове невярна информация.

При една правилна диета се вземат под внимание множество  фактори, затова никога не започвайте сами диета!

12. Кой е най-ценният здравословен съвет, който можете да дадете на читателите?

  1. Пийте много вода. Колкото и да ви е трудно заменете газираните напитки и пийте вода.
  2. Спрете вредните мазнини и въглехидрати, в наши дни има толкова много алтернативи, които са здравословни.
  3. Никога не обиждайте тялото си, не се поглеждайте в огледалото с нагласата колко не сте постигнали. Дайте си любов и позитивна енергия и запомнете, че за всичко е нужно време и с всеки ден, който живеете здравословно ставате все по-здрави и това е истинската победа.

 13. Кои са вашите любими места за тренировка – фитнеси, места на открито и т.н?

Няма да си „кривим душата“ и като много други колеги да кажем, че най-добрите места за тренировка са на открито или у дома. Заради коронавируса фитнес индустрията се промени изключително много, промениха се начините на тренировки. Тренировките в домашни условия са изключително популярни в момента. В домашни условия обаче няма как да си внесете и монтирате всички нужни уреди, лежанки и тежести, но това не означава, че не може да тренирате и поддържате форма с добре подбрани и ефективни упражнения. При тренировките на открито трябва много да се внимава за терена и упражненията, за да не се контузим. Най-добрите места за качествена и пълна тренировка са, и си остават фитнесите. Там има най-голямо разнообразие от уреди и аксесоари. Ние също самите тренираме и правим с клиенти от трите вида тренировки, като тук отново, трябва да имате много добри познания и умения, за да бъде тренировката максимално качествена, ефективна и безопасна. Когато пътуваме си носим различни ластици и тренираме, дори в хотелската стая или на плажа.

Винаги може да се намерят алтернативи за тренировъчно оборудване и ние самите често тренираме с вашите прекрасни бутилки, като алтернатива на тежести.

14. А любимите магазини, на които разчитате за вашите добавки и здравословни храни?

 Чистата и качествена храна е основата на здравословния начин на живот! Ние имаме удоволствието да сме част от Organic Health Club – инициатива на Smart Organic за създаване на полезни навици в храненето, в която членове на клуба разкриват тайни за здравословен начин на живот. Стараем се да пазаруваме винаги чисти и качествени продукти. Покрай блога се запознахме с много интересни български брандове, с които си сътрудничим и представяме рецепти с техните продукти. Самите ние се стараем да пазаруваме и от български ферми и фермерски пазари, когато можем. Места за пазаруване, които препоръчваме са Био Магазин Зелен, Smart Organic Store, Harmonica Organic Foods. Tе има онлайн магазини и са много удобни, ако не искате да обикаляте. При избора на растителни протеини препоръчваме тези на Ancestral Super Foods и Dragon Super foods, а при Whey протеин използваме продуктите на българския бранд Active Choise. При протеинови барчета имаме тотален фаворит, продуктите на друг български бранд Athletic Protein XL, които са уникално вкусни.

15. Ако коронавирусът беше упражнение във фитнеса, какво щеше да е то?

 Той атакува издръжливостта на организма и най-вероятно щеше да е гаден вид Планк или даже цяла поредица различни Планкове 😉

 16. За финал: Ако трябва да запалите някого, с едно изречение, да започне да тренира и да се храни здравословно, какво ще бъде то?

 Вие винаги сте били прекрасни, просто сега сте решили да бъдете и по-здрави, силни и щастливи!

П.С. Не забравяйте, че здравословния начин на живот е изкуство 😉

Много благодарим на Атидора за изчерпателните отговори на всички въпроси, които им зададохме!

Ако интервюто с момичетата не ви е било достатъчно, можете да откриете повече съвети от тях в техния блог ТУК 

Или в общия им Instagram профил  ТУК 😉

Надяваме се интервюто да ви е харесало толкова, колкото и на нас.

Можете да ни изпращате идеи за хора, които да поканим в нашия блог, или теми върху, които да наблегнем.

До нови срещи!