Хелоуин или Празникът на Вси Светии,навлиза все повече в България и е редно да бъдем подготвени,за да го отпразнуваме подобаващо.Този празник се свързва със страховитите костюми,ароматът на тиква и много КАЛОРИЧНИ лакомства.Лош момент за ,,Пакост или Лакомство” ако си на диета…🙄

Но пък кой е казал,че ако е лакомство трябва да е калорично!

MyBottle идва на помощ с тези 6 идеи за здравословни снакове,с които ще може да избегнете захарната болест покрай Хелоуин,и усърдните ви тренировки във фитнеса,няма да бъдат хвърлени на вятъра.🤭

Е,какво избирате? Пакост или Лакомство? 😉

1.Страховито гуакамоле ,,Франкенщайн”

Това нестандартно плато с гуакамоле е идеално за Хелоуин парти.Гарантирам,че ще впечатлите гостите си със страховитият лик на Франкенщайн,но въпреки това никой няма да се уплаши да пробва това невероятно гуакамоле.

Продукти:

За гуакамолето:

  • 3 бр. авокадо
  • 2 бр. домат
  • 1/4 купичка (нарязан) лук
  • магданоз (по избор)
  • чесън (на вкус)
  • 1/2 лайм

За декорация:

  • 1 пакет черен тортила чипс (ако не успеете да откриете такъв,просто пуснете въображението си и намерете нещо подходящо,което да пасне за косата на Франкенщайн.)
  • черни маслини
  • 1 с.л. сметана
  • червена чушка (нарязана на лентички)
  • моркови на лентички

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете на кубчета доматите и лука,след това продължете с чесъна и магданоза,който нарязвате на ситно.Оставете четирите съставки настрани за момента.
  2. Разрежете авокадото наполовина и отделете костилката.С голяма лъжица го отделете от кората и го поставете в голяма купа.Направете същото и с останалите два броя авокадо.След това намачкайте авокадото с вилица до хомогенна смес.
  3. Изсипете доматите,лука,чесъна и магданоза в гуакамолето и разбъркайте.Изцедете сока от половин лайм в гуакамолето,като внимавате да не изпуснете семената в сместа.
  4. Разпределете,вече готовото авокадо,в голяма правоъгълна чиния равномерно.
  5. За да украсите гуакамолете добавете черния тортила чипс в горната част на гуакамолето,за да наподобява на прическата на Франкенщайн.Добавете черни маслини,нарязани на слайсове за очи и шия.Използвайте заквасената сметана,за да нарисувате бели кръгчета за очите му.
  6. Нарежете червената чушка и моркова на тънки лентички,и изполвайте чушката,за да направите белег в горната част на главата му,а моркова да играе ролята на устата.
  7. Сервирайте и се насладете!Това гуакамоле се сервира най-добре веднага!

2.Печен призрачен чипс

Продукти:

  • 4 бр. тортили (може и безглутенови)
  • Зехтин
  • Сол
  • Хелоуин форма за бисквити

Начин на приготвяне:

  1. Предварително загрейте фурната на 180° и леко намажете хартията за печене,на която ще поставите тортилените духчета.
  2. Изрязвайте тортилените духчета едно по едно,със специалната формичка (обикновено от една тортила се получават 4-5 духчета)
  3. След като ги поставите върху хартията за печене ги посипете леко със зехтин,и поръсете няколко щипки сол върху тях(съветвам ви да действате на вкус)
  4. Изпечете ги на 180° за 6-7 минутки и ги поднесете с доматена салса или гуакамоле.

3.Мини тиквени хапки

Продукти:

  • 1/2 ч.ч. тиквено пюре
  • 1 с.л. канела
  • 1 с.л. екстракт от ванилия
  • ванилов йогурт
  • 1 с.л. мед или кленов сироп
  • силиконова формичка ,,тиква

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете тиквеното пюре,канелата,ваниловия екстракт и меда в купа.Разбъркайте добре с вилица или шпатула.

  2. Добавете йогурта към силиконовите формички наполовина.
  3. След това добавете подсладеното тиквено пюре,за да запълните и другата половина на формичките.
  4. Оставете ги във фризера за 1-2 часа,за да стегнат.Когато са наполовина стегнати може да ги извадите за малко,за да им направите личица с помощта на клечка за зъби.След това ги върнете отново във фризера.
  5. След като се уверите,че са замръзнали ги извадете внимателно от силиконовите формички.
  6. Време е за лакомство!

Съвет: Не се притеснявайте ако първоначално ви изглеждат безформени,след като ги замразите във формичките ще си заприличат на тиквени хапки! 🙂 По-лесния начин е да използвате малка лъжица,за да добавите първо тиквения пълнеж и след това киселото мляко,към формите.

4.Солен тиквен хумус с градински чай

Знам какво си мислите сега: Солен тиквен хумус?!? Ъгх… Повярвайте ми това е най-невероятния хумус,който съм пробвала.Нужни са ви само 5 продукта и сега ще ви кажа как да си го направите.

Продукти:

  • 1 консерва с нахут (изплаква се и се отцежда)
  • 1 чаша тиквено пюре
  • 1/4 чаша вода
  • 2 с.л. градински чай (ако имате пресен,накъсайте около 10 големи листа от него)
  • 1 и 1/2 с.л зехтин
  • 1 и 1/2 с.л. сол
  • 1/4 с.л. смлян пресен градински чай,за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. Поставете всички съставки в кухненски робот и обработвайте до гладка смес.
  2. Прехвърлете хумуса в купа за сервиране и украсете със смлян градински чай.
  3. Сервирайте веднага (препоръчвам да го сервирате заедно с пресен пълнозърнест хляб ) или покрийте и охладете до сервиране (до 2-3 дни). След охлаждане хумусът може да се нуждае от бързо разбъркване преди сервиране.

5.Кървави шоколадови хапки

Продукти:

  • 1 ч.ч. замразени малини
  • 1 с.л. кленов или сироп от агаве
  • 1 и 1/3 ч.ч. (250 гр.) тъмен шоколад

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте замразените малини в малка тенджерка на средно силен огън,докато омекнат.Намачкайте малините докато изчезнат големите парчета, и прибавете кленовия сироп към сместа.Разбъркайте и оставете да се охлади.
  2. В още една тенджерка разтопете 1 чаша шоколад.Междувременно може да си подготвите тавата за мъфини.
  3. Поставете около 1 и 1/2 ч.л. разтопен шоколад в подложките за мъфини и ги наклонете така,че шоколадът да се разпространи по страните на подложките.След това поставете в хладилника за няколко минути,докато шоколадът се втвърди.
  4. Разтопете 3/4 чаша от останалия шоколад,отново в тенджерката.Междувременно добавете около 1 ч.л. от малиновия пълнеж в подложките за мъфини с шоколадово покритие,поставете го в средата.
  5. След като шоколадът се разтопи го изсипете върху малиновия пълнеж.Наклонете го малко,така,че горната част да е изцяло покрита с шоколад.
  6. Оставете го в хладилника за 5 минути,за да се втвърди.
  7. След като се е охладил,може внимателно да отстраните хапките от тавичката и да се насладите на тези вкусни ,,кървави” шоколадови хапки. 🙂

6.Вещерско смути за закуска

Продукти:

за 2 чашки смути ще ви трябват:

  • 250 мл. кокосово мляко (може и обикновено прясно мляко)
  • 1/4 ч.ч. чия
  • 1 ч.ч замразени боровинки (или малини)
  • 1 банан
  • 1 киви
  • 1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

  1. Поставете 1/2 от чията във всяка чаша.
  2. Разпределете 3/4 от кокосовото мляко между двете чаши.
  3. Разбъркайте сместта и я оставете в хладилника за 1 час.
  4. Нарежете кивито (ако имате формичка на прилеп,тук може да я използвате) и поставете парченцата в чашите над чията.
  5. Блендирайте боровинките,банана и кивито,заедно с водата и останалата част от кокосовото мляко.
  6. Украсете чашките със семена от чия и сервирайте! 🙂

Развихрете се в кухнята,приготвяйки тези СТРАХОВИТО здравословни снакове и впечатлете своите приятели с тях.