Кейлът е зелено растение, което принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Близки родственици са му броколите, брюкселското зеле и руколата. Това растение неслучайно се причислява към така наречените суперхрани, защото от една страна е изключително питателно, а от друга, е съдържа много витамини, необходими и полезни за всеки организъм. Макар, че не е много широкопознат сега, този зеленчук е присъствал в менюто на древните римляни и гърци. Има спорове коя точно е родината на това толкова полезно растение, но това няма чак толкова значение. В момента САЩ е един от най-големите негови култиватори, където също така може да се срещне в различни разцветки на зеленото , а понякога и виолетово-кафяво. Е време е да изясним някой от качествата на кейла и защо е хубаво да го добавите във вашият хранителен режим. Предимствата на кейла са :
- ниското съдържание на мазнини
- нула калории
- богат на желязо
- витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К
- голямо количество магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий
- фибри, протеини, омега-3 мастни киселини
- съдържа бета-каротин и фолиева киселина
- богат е на противоракови хранителни вещества
Всички тези негови съставки го превръщат в храна , която може да ни предпази от редица здравословни проблеми. Макар ,че не се продава масово по магазините (най-често се продават семена от него и се отглежда в домашни условия) този зеленчук заслужава да му се обърне внимание, защото :
- е мощен антиоксидант
- притежава противовъзпалителни свойства. Благодарение на омега-3 мастните киселини в кейла
- помага в борбата с излишните килограми
- по-добро зрение и по-здрави кости- различните витамини, които съдържа кейла, помагат за по-добре зрение, дори с напредване на възрастта, а витамин К е изключително полезен за костите.
- по-здрава коса, кожа и нокти
- засилване на имунната система
- помага при загуба на тегло – кейлът помага за по-доброто храносмилане и функцията на черния дроб
Идея за салата с кейл
Необходими продукти : 8-9 листа кейл, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 жълта чушка, 2 моркова, 40 гр кашу, 2 с.л сусам, за дресинга: 1 с.л сусамов тахан , 2 с.л лимонов сок, 2-3 ч.л зехтин, щипка сол, резен джинджифил.
Начин на приготвяне : Нарежете кейла , но преди това изрежете по-твърдите части от него, като сърцевината и дръжките. Прибавете нарязаните чушки, моркови и кашуто, поръсете със сусама. За дресинга трябва да счукате джинджифила, да прибавте другите съставки и да разбъркате до получаване на хумогенна смес. Разбира се както всяка рецепта и тази може да претърпи изменения, според вкуса на всеки , който я приготвя. Но ако бързате може и да приготвите зелено смути, което също е страхотна идея да се снабдите с питателно и вкусно ястие, дори при липса на време.
Оставете коментар