здравословен животПогрешно е да се смята, че здравословния начин на живот е свързан непременно с лишения и коренна промяна на досегашния.

Също така той не е единствено за сваляне на излишни килограми или пък за определен период от време. Ако си създадем някой лесни навика на здравословния живот ще се чувстваме по-добре, ще изглеждаме по-добре и ще живеем по-дълго.

Има някой стъпки, които всеки може да следва, стига да има желание. Някой може да каже, че ще му струва скъпо чисто от гледна точка на финансите, но това не винаги е задължително.

Ако има желание човек да промени начина си на живот към по-добро и да мисли за себе си не само за сегашното си състояние, а за и напред. Може да се намерят най-удачните начини, които са подходящи за  финансово състояние и ежедневие и в същото време да се грижиш не само за твоето здраве, а за твоите близки.

Ето и 10 от по-важните и евтини стъпки към по-добър и здравословен живот:

 1. Пийте повече вода
 2. Да, всеки го казва, но за това има причина. Водата неслучайно е съставна част от всяко живо същество на земята. Ако си набавяме необходимото количество през целия ден, ще видим всички положителни ефекти както върху физическото така и върху психическото здраве. За водата и всички нейни ползи може да прочетете повече  тук.

  Разбира се ако нямате навика да пиете вода през целия ден, от начало ще ви бъде малко трудно. Но както казахме ако човек има желание има и начини. Ето някой от тях тук.

  Основният съвет, който бихме ви дала е да приемате течности през целия ден, а не към края на деня случайно да се сетите и да изпиете голямо количество на веднъж. За да сте постоянно хидратирани носете със себе си My Bottle и сами ще се уверите, че няма да усетите как сте приели необходимото количество вода без никакви усилия и сте помогнали на тялото си да е по-здраво и организмът ви да  работи по-добре.

  повече вода

 3. Вода с лимон
 4. Не, няма грешка отново вода. Но сега полезните й действия могат да се комбинират с тези на лимона. Особено изключително полезно всяка сутрин да започваме деня си с тази напитка. Още ли се съмнявате. Дано тук ви убедим 😉

 5. Закуска
 6. Най-важното ядене за деня. тъй като дава енергия за целия ден, засилва се метаболизма и вие ще се чувствате много по-жизнени. Разбира се има значение и какво ще закусвате. Сандвич с пълнозърнест хляб, плодове, мляко са едни от многото здравословни заместители на баничките с боза. А ако бързате сутрин един отличен вариант са смутитата. Рецепти, за които, може да намерите в нашата книга 🙂

  здравословна закуска

 7. Храна
 8. Много важна част от ежедневието на всеки. При приема на различни продукти има някой златни правила, като да се храните често, да приемате главно белтъци, плодове и зеленчуци, но да не изключвате напълно въглехидратите и полезните мазнини. В супермаркета да отделите време на етикетите на храните, които купувате, защото може да се учудите какви вещества се съдържат в иначе обикновените храни.

 9. Наспивайте се
 10. Сънят е много важен за всеки. През тези часове на покой ние си почиваме и възстановяваме. Недоспиването има негативен ефект върху паметта, ученето и логическото мислене.

  Последните изследвания показват, че оптималното количество сън е 5-8 часа, като преспиването е също толкова вредно като недостига на сън.

  сън

 11. Общувайте
 12. Човек е социално същество и се чувства добре като се среща с други хора и обменя идеи, чувства и мисли. Срещата с приятели или с нова хора, може да ви помогне в труден момент или в състояние на дрепресия.

 13. Движение
 14. Всеки е чувал, че спортът е здраве. Това е така.  Движението намалява риска от наднормено тегло,  запазва здравето на костите, ставите и мускулите,  намалява шанса от поява на високо кръвно налягане и диабет,  подобрява настроението.

  Това са само малка част от ползите от ежедневните физически занимания. Не е задължително да изберете някакъв спорт.Просто бъдете активни. Например отидете на работа пеш или с колело, ако се налага да отидете  до магазина, забравете колата – пораздвижете се !!

  people with backpack doing trekking in wood

 15. Намерете си хоби
 16. Ако намерите нещо, което наистина ви доставя удоволствие така ще може пълноценно да си отпочинете от ежедневния стрес и да се заредите с положителна енергия.

 17. Предпазвайте кожата си
 18. Грижата за нашата кожа е изключително важна, особено през летните месеци. Важно тук е, че негативните последици от слънчевите изгаряния или чести посещения на солариум, не е задължително да се появят веднага. Те могат да окажат своето негативно влияние след години. За това е добре да взимаме предпазни мерки и грижа за кожата си на време.

 19. И най добрият съвет – бъдете добри.
 20. Мислете положително и помагайте на хората, с каквото можете. Каквото мислите, това и привличате, а помощта към другите ще ви направи щастливи, а нали знаете, за да получите, трябва и да давате. 🙂

позитивно мислене