Всички сме били предупреждавани да не пием и след това да се качваме зад волана. Знаем много добре, че не бива да смесваме алкохол с шофиране, без значение в какво състояние си мислим, че сме. Знаете ли колко дълго приетият алкохол остава във вашия организъм?

Според вас трябва ли да се притеснявате да шофирате сутрин рано, след нощно излизане с приятели? Помолихме експерти в областта да споделят колко време отнема на алкохола да напусне напълно тялото ни.

Като за начало, ще ви дадем няколко примера какво се случва с тялото ви, когато пиете. Вероятно сте чували, че употребата на алкохол, в зависимост от това колко пиете, може да навреди на черния дроб. А дали случайно някой ви е казвал, че дългите часове – изминали в купонясване, са изключителен стрес за въпросния жизнено-важен орган?

„Когато приемете алкохол в кръвта си, той преминава през черния дроб и черният дроб го разгражда“, обяснява д-р Джордж Коуб, директор на Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм.

Основната работа на черния дроб е да филтрира (пречиства) кръвта, която тече от храносмилателния ви тракт към останалата част от тялото. При процеса на разграждане на алкохола, който консумирате, черния дроб се сблъсква с токсини. Обилното количество пиене може да доведе до затлъстяване на черния дроб и получаване на белези, които за капак на всичко могат да ограничат притока на кръв. Това всичко може да доведе до тотално “измиране” на чернодробните клетки, а вследствие на това официално да спре да работи и черният дроб.

И така, стигнахме до отговора на въпроса: Колко дълго алкохолът остава в организма?

Всеки метаболизъм обработва алкохола с различна скорост. Д-р Коуб обяснява, че всеки човек разгражда средно половин питие на час. Той го обяснява и по отношение на съдържанието на алкохол в кръвта (BAC – Blood alcohol content). Ако алкохолът в кръвта ви е 0,08 ‰ (промила), след 2 часа вероятно ще е паднал на 0,05  ‰. Това означава, че BAC намалява с около 0,015 на час. (В САЩ съдържанието на алкохол в кръвта се изчислява като процент от грамовете алкохол, които сте консумирали на всеки 100 милилитра от кръвта си.)

Дрегерът изчислява колко ‰ имате във въздуха, който издухате върху него. За справка можете да получите DUI (Driving under the influence), ако шофирате, докато имате съдържание на алкохол –  0,08 или по-висок. Ако тежите около 70кг – четири напитки ви поставят директно там. Отново имайте предвид, че телата на хората реагират различно на алкохола.

Всички средни стойности, които чувате, когато става дума за употреба на алкохол, са точно това. Това, което се случва с вашия приятел, когато изпие четири питиета, може да не е точно това, което ще се случи с вас, ако се опитате да пиете колкото него.

Сега, след като знаете колко време отнема на човек (средно) да преработи алкохола, може би се чудите колко време отнема на тялото ви да се освободи напълно от наркотика.

Според Американските центрове за лечение на алкохолизъм, „Алкохолът е откриваем в кръвта до 6 часа; около 12-24 часа в дъха, урината и слюнката ни; и до 90 дни в косата. “

Така че, само защото сте издържали махмурлукът не означава, че никой не може да разбере, че сте участвали в луд купон през уикенда, ако получат проба от косата ви.

За справка, малка чаша червено вино съдържа около 1,5 единици алкохол. (Една единица алкохол е осем грама или 10 милилитра чист алкохол.) Чаша силна бира има около 3, а малък шот текила има около 1.

Ще си направите голяма услуга на тялото, ако продължите да броите всички единици, които сте консумирали, докато се мотаете в бара. Ако продължите да броите, ще знаете кога е настъпило времето да забавите или спрете.