Оооо, да. Най-накрая сме се добрали до леглото след тежък ден. Имаме чувството, че веднага като доближим възглавницата ще заспим. Да, но не винаги става така. Все повече хора страдат от безсъние, което главно се дължи на стрес, забързаното ежедневие, нездравословна храна и хранителен режим и др. Според доктор Ръсел Розенберг храната, която консумираме вечер  преди сън ,оказва огромно влияние. Той самият определя някои храни за “спонсори на съня” , а други за “крадци”. Нека разгледаме кои  храни и напитки да избягваме вечер ако искаме здравословен и добър сън и кои да изберем да консумираме в по-късните часове на денонощието, за да може да заспим навреме.

Да на черешите, не на бургера с бекон

храни за по-добър сън

 

Череши

Не много известен факт е ,че в тези вкусни червени плодчета се крие веществото мелатонин . Той помага за контрола на “вътрешния часовник”  на нашето тяло.  Според едно проучване пиенето на сок от череши може да  доведе до малки подобрения, свързани с  продължителността и качеството на съня. Разбира се  се изисква време, но е натурално и вкусно 😉

Бургер с бекон

Може би се досещате, че не само бургера с бекон е неподходяща храна за вечеря. Тук могат да се включат всички бързи храни – бургери, хот-дог, мазни сандвичи и др. Причината е ,че в тях има голямо количество мазнини, което е предпоставка за образуването на киселини в стомаха. Като още един минус е и високото съдържание на сол. Не забравяйте, че е добре да избягвате подобни храни не само, за да имате здравословен и качествен сън, а да предпазите организмът си от много други негативни последици.

Да на млякото, не на виното

напитки за хубав сън

Мляко

Всички сме гледали филм в който преди лягане пият чаша топло мляко или дори нашите майки и баби са ни давали. Ами има причина за това. Млякото съдържа трипофан. Това е аминокиселина, която има така да се каже успокояващо действие. Също така участва в усвояването на калция, който приемаме с млякото. Чаша топло мляко преди сън ще ви помогна да се отпуснете, нервната система ще се успокои, няма да натовари стомаха – всичко необходимо за един добър сън.  Тази чаша ще ви помогне докато гледате любимия си сериал вечер да пиете топло и вкусно мляко. Още един начин да си създадете този навик.

Вино

Виното от друга страна не е никак подходящ избор за напитка преди сън. Като цяло никой вид алкохол не е препоръчителен. Алкохолът се усвоява бързо от вашия организъм и е една от главните причини да се събуждате често през нощта. Друга неприятна последица е , че хъркането става още по-силно при консумация на алкохол.

Да на чая, не на кафето

какво дап ием за по-добър сънЧай

Има много видове чайове, но бихме препоръчали чая от валериан за един спокоен сън. Защо точно валериан ? Ами едни от полезните му свойства са свързани точно със съня, а именно : нормализира нервните процеси, премахва спазмите на гладката мускулатура, намалява кошмарите и лошите сънища, понижава кръвното наляген и др.

Кафе

Тук ще си позволим да включим и всички напитки, които съдържат веществото кофеин. Добре знаем, че то действа ободряващо на човек, а приемат му преди сън въобще не е подходящ. Разбира се чувствителността към кофеин на всеки човек е различна. На някои им влия много, на други не (най-често от редовната употреба на кафе и кофеинови напитки). Добре е да знаете как действа кофеина на вашия организъм и до кога най-късно може да приемате такива напитки.

Да на бананите, не на шоколада

храни преди сън

Банани

За редица положителни действа на бананите върху нашия организъм може да видите тук . Но интересен факт е ,че може да подобрите съня си с чай от банан. Чаят е приятен и вкусен, а и става много бързо. Как да си приготвите такъв чай ?

  • Сложете вода на котлона да заври (около 1 литър)
  • Обелете един банан до половината (трябва да изберете такъв, който е добре узрял)
  • Пуснете го във врящата вода (без да го режете) за около 10 минути
  • Извадете банана
  • Прецедете водата
  • Насладете се на чая и добрия сън 😉

Шоколад

Шоколадът не е препоръчителна храна преди сън по същата причина поради която трябва да избягвате кафето, а именно – кофеина. Освен, че съдържа повечко калории, които няма как да изразходите през нощта, шоколадът може да ви ободри и ще направи заспиването ви по-трудно, а съня по-неспокоен.

Да на сладките картофи, не на пилешкото

какво да приемаме за хубав сън

Сладки картофи

Не си мислете, че е добре хапвате пържени картофи за вечеря – не ! Тук става въпрос за сладки картофи, които така да се каже леко превъзхождат познатите ни видове. Те съдържат магнезий, калий и калций. Действат добре на съня, тъй като успокояват нервната система и спомагат за отпускането на мускулите.

Пилешко месо

Навсякъде чуваме колко е полезно то , особено за хората , които искат да намалят телесното си тегло и да водят здравословен начин на живот. И може би се чудите защо попадат в категорията на храните, които не трябва да приемаме преди сън. Обяснението е ,че пилешкото месо съдържа протеин, което по принцип е добре, но не и преди лягане. Ако приемем повече протеин, енергията ни ще се концентрира главно върху неговото храносмилане, вместо организмът ни да се фокусира върху съня и качествената почивка.

Е, това бяха няколко вида храни и напитки които трябва да приемате преди сън и няколко, които да избягвате. А вие какво похапвате за една наистина пълноценна почивка ?