Много хора не могат да си представят сутрините без топло и ароматно кафе. Повечето от нас пият кафето си преди работа на гладно или взимат в термос остатъка от него.

Но учени са установили, че има точно време за пиене на кафе? Кое е то?

Знаем, че след консумацията на кафе , ние се чувстваме по-жизнени, заредени с енергия и не усещаме липса на сън. Освен с кафе, този ефект се получава и чрез естественото производство на някои хормони в нашето тяло.

Нашият биологичен часовник има 24-часов хормонален цикъл.”Работата” на този цикъл е да казва и да дава сигнали на нашето тяло за главните физиологични нужди като : кога да ядем, кога да спим и др. Отделянето на хормoни в цикъла е индивидуален за всеки и най-вече се влияе от дневната светлина или нейната липса. В един от етапите на този цикъл  се произвежда специфичния хормон – кортизол.

 

Кортизолът е …

хормонът, благодарение на който ние оставаме будни. При средностатистическия човек, пикът на производство на този хормон е между 8:00 и 9:00 часа сутринта и между 17:30 – 18:30 ч следобед.Това ви подсказва, че в тези часове, тялото ни произвежда естествен източник на енергия и бодрост и не се налага да приемаме от кофеиновата напитка.

Ако пием кафе през тези часове, тялото ни ще получи двойна доза стимуланти и ще намалим ефекта от кортизола, а след време няма и да усещаме ефкта от кафето. Ето защо повечето хора, които пият много и често кафе, след време не усещат бодростта след неговия прием.

Кога тогава да пием кафе?

Както казахме, хормоналния цикъл и съответно производството на кортизол, зависят от всеки един човек и най-вече от неговото ежедневие, навици и задължения.

Но ако може да обобщим за повечето хора, подходящите часове за прием на кафе са :

 

  • 8:00 – 9:00 – високо ниво на кортизол
  • 9:30 -11:30 – време за кафе
  • 12:00 – 13:00 – високо ниво на кортизол
  • 13:30 – 17:00 – време за кафе
  • 17:30 – 18:30 – високо ниво на кортизол