Нека заедно да разберем какво наистина се крие зад израза “Treat Yourself”.

Каква е първата ви асоциация, когато някой каже: “Имам нужда от малко self-care!” ?

Дали означава, че трябва да направи един бърз шопинг, или да остане сам с мислите си, докато не се почувства по-добре?

В повечето случаи отговора на този въпрос отразява начина, по който разбирате, така нареченото “време за себе си”.

Тази тема е доста обсъждана, но бихме казали,че винаги се разглежда доста повърхностно. Почти навсякъде понятието “self-care” се описва като нещо материално, което си доставяме в моменти на слабост, когато ни е писнало от света и всичко около нас. Self-care играе ролята на вълшебна пръчица, която мигновено решава проблемите ни и след това можем да продължим спокойно с ежедневните си задачки.

Ама кого заблуждаваш? Буквално това е въпросът, който всеки трябва да си зададе ако наистина смята, че написаното по-горе притежава доза истина. Във всяка статия за self-care присъстват едни и същи съвети – прави йога сутрин, пий зелен чай или матча, опитай се да тренираш поне 4-5 пъти в седмицата и т.н.

Много от читателите няма да разпознаят себе си в тези съвети, и ще се почувстват виновни, че не обичат йогата и ненавиждат зеления чай. Обаче “рамката” е вече създадена и всеки приема, че това е значението на думата self-care, и ако не успееш да вмъкнеш тези простички съвети в ежедневието си, то ти си далече от практикуването на този “идеал”.

Как можем да променим значението на израза “self-care” така, че той да работи правилно за нашите нужди и разбирания?

 • На първо място, трябва да осъзнаем, че грижата за себе си пристига в различни форми. За теб тя може да означава това да си купуваш сама цветя всеки петък, но за друг това може да са онези 10 минути спокойствие преди да станеш от леглото.

Всеки има различни очаквания от това какво трябва да значи думата “self-care” – доста често тя бива виждана като това, какво трябва да си купиш, за да се почувстваш добре, а не като върху коя част от себе си трябва да поработиш, за да се почувстваш отново ЦЯЛА.

В последно време изразът “Treat Yourself” значи това да резервираш уикенда за скъпа спа процедура, да купиш нова свещ или да добавиш онази безбожно скъпа маска в кошницата си. Това е доста погрешно разбиране! Дали имаме право да купуваме без причина това, което ни харесва? Разбира се! Нямаме право обаче да смятаме, че грижата за себе си започва и свършва с харченето на пари за нещо, което ще ни достави моментно щастие.

Понякога грижата за себе си може да означава да си вземеш дъълга и гореща вана след работния ден, а понякога може и да значи това да изразиш мнението си по дадена тема, или да поставиш границите пред някой, който навлиза в личното ти пространство.

 • Трябва да преформулираме какво означава да се грижим за себе си – дълбокото дишане, четенето на книга, слушането на подкаст или разходката също са форми на self-care. В противен случай нуждата да се грижиш за себе си няма да бъде достъпна на хората с по-ограничени финанси. 
 • Не става въпрос само за това в какво ще похарчите парите си, а и за как инвестирате времето, усилията и енергията си в по-смислена работа.
 • Запитайте се от какво се чувствате лишени, за да започнете да обръщате повече внимание върху това което ви го отнема!

Съществуват 5 примерни сфери, които ще ви помогнат да откриете какво ви липсва и как да работите върху него:

 1. Физическа липса – тук всичко е свързано с физическото ви здраве и грижата за тялото. Ако се чувствате уморени може би се нуждаете от по-добра вечерна рутина, която да ви помогне да си набавите нужните часове сън. Ако чувствате, че нямате сила за абсолютно нищо, може би трябва да обърнете внимание с какво се храните и дали то ви доставя нужните хранителни вещества. Яжте повече зеленчуци и плодове, приемайте нужните протеини и въглехидрати за деня и не лишавайте тялото си от вода. Ако се чувствате схваната, може би не отделяте достатъчно време да се раздвижите. Ситуацията сега е такава, че прекарваме прекалено много време седнали, ако работите в офис, то поне 7 часа сте в една и съща позиция. Правете дълги разходки, кратки тренировки или просто си танцувайте сами в стаята преди лягане.
 2. Социална липса“Хората сме социални същества!” Всичко се крие в изграждането на собствена малка общност от хора, с които обичаме да прекарваме време. Кога за последно се свързахте с приятел? Седите ли сами в мълчание през последните месец-два от пандемията? Откривате ли, че се чувствате много несвързани с другите? Това може да е знак, че социалната ви връзка трябва да бъде подобрена.
 3. Емоционална липса – Когато нивата на стрес се повишат и чувстваме, че емоционалното ни здраве е влошено, това са сигнали, за да му обърнем повече внимание. Помислете за малък тест на психичното ви здраве преди работа, по време на работа и след това. Научете се да правите разлика между нещата, които наистина са спешни и тези, които могат да почакат.
 4.  Духовна липса – Медитацията и йогата са добре познатите ни практики за self-care. Въпреки това има толкова много други начини да практикувате духовна грижа за себе си – като се започне от това да пишете всяка сутрин мислите си в тетрадка, така известният 5 minute journal, който се отразява в 5 въпроса, които си задаваме всяка сутрин ( За какво се чувствам благодарен днес, Какво искам да почуствам, Цел за деня и т.н). Можете да си повтаряте определени фрази, като например: “Чувствам се добре в тялото си”, “Успявам да се справя с тази ситуация”, “Днес ще бъде невероятен ден” и т.н. Всичко, което ще ви помогне да се откъснете от напрежението и да усетите момента е начин да се грижите за духовното си здраве.
 5. Интелектуална липса – Това е най-пренебрегваната сфера. Отделянето на време да инвестирате в работата си чрез образование и личностно развитие често остава на заден план. Независимо дали става въпрос за четене, което не е свързано с работата ви, намаляване на телевизията и замяна с нещо, което инвестира във вашите умения, има много начини да прекарате повече време в запълването на тази “липса”.

Когато бъдем по-конкретни към това, което ни липсва, личната грижа се усеща по-силно!

Нашите 5 неща, които считаме за self-care:

 1. Време за четене – дали ще са 30 минути (през уикенда) преди да започнете с ежедневните задължения, или 10 минути преди лягане, винаги си струва. Малък трик – оставяйте книгата отворена, на масата, за да усетите желанието да прочетете още някоя страница.

Няколко предложения за интересни книги: 

 • “Говори като на TED” – Кармайн Гало
 • “Шефката” – София Аморусо
 • “Ако мога да дам само един съвет” – Ричард Рийд
 • “Винаги има решение” – Мари Форлео
 • “Атомни навици” – Джеймс Клиър

2.  Слушането на добър подкаст – не знаем, дали сте открили вече силата на подкастите, но слушането им ни е любимо рано сутрин, преди работа, или по време на разходка. Ще ви дадем няколко предложения за интересни подкасти. Открийте този, който ви доставя знания и събужда интереса ви към нещо ново.

 • On Purpose – Jay Shetty (книгите и youtube клиповете му също засягат много важни и интересни теми)
 • The Joe Rogan Experience
 • The Mint Podcast – български подкаст на трима приятели, които обсъждат интересни новини от света и доста важни теми от ежедневието.
 • Thrift Sheep – отново бг подкаст, гостите на Рада и темите, които засяга са от еко света, устойчивата мода и здравословното хранене

3. Дългите разходки след работа – обичаме просто да вървим сами и да оставяме потока от мисли да си бушува в нас.

4. Когато просто кажем “Не” на поредното предложение – не ни разбирайте погрешно, обичаме приятелите си, обичаме новите възможности и предизвикателства. Понякога обаче трябва да поставиш границата и да кажеш “Не”. Важно е да се научим да разграничаваме възможностите, които ще изиграят добра роля в нашия живот и ще ни помогнат, от тези, които просто ще донесат повече напрежение и чувството, че решението на ситуацията вече не е в нашите ръце. Всеки път, когато казваме “Да” на всяка изпречила се възможност, на всеки близък, който се нуждае от някаква помощ, казваме “Не” на себе си. Защото все пак трябва да се лишиш от друга възможност, за да приемеш тази, която ти се предлага сега. Има си термин за това – FOMO (Fear of Missing Out), а именно страхът да не изпуснеш интересна възможност, която няма да ти се предложи никога повече. Това FOMO обаче не винаги работи в наша полза!

Колко пъти ви се е случвало да правите нещо, просто защото ви е било предложено и защото ви е страх, че ако откажете на човека, който ви го е предложил, той няма да ви потърси отново? Предполагам доста. 

Ще ви разкрием една тайна! Това да казваш “Не” те спасява по естествен начин от ситуациите, които не са създадени за теб, и от хората, които не държат истински на теб като личност. Това е така, защото те просто те приемат за човек, който е навсякъде и не отказва никога на предложенията им.

Ще завършим тази статията с тези 5 примера, които са нашето значение на израза “self-care”.

Грижата за себе си е субективна. Трябва да намерите това, което работи за вас!

Надяваме се подобен тип статии да са ви интересни и да сте успяли да си отговорите на въпроса:

Какво означава self-care?