Нека да почнем с първия въпрос! Какво всъщност е лимоновата трева – яде ли се, пие ли се?
Лимоновата трева може да се класифицира като вкусна подправка, здравословна билка или като страхотно козметично средство. Самото растение се отглежда в саксии и може да достигне 50-60 см височина и може да я берете (свежа) през цялата година. Лимоновите треви произхождат от Югоизточна Азия и Индия.
Нека видим и някои от полезните й свойства.
Тревата има силен мирис, а вкусът й е сладко-кисел. Може да я използвате прясна, да я изсушите или също така под формата на ароматно масло. В магазинната мрежа може да я намерите и в консерва или като паста. Ако не си отглеждате сами лимонова трева, а случайно сте се снабдили с няколко стръка, то е добре да знаете , че може да ги съхранявате за около от 2 до 3 седмици в хладилника, а във фризера дори и половин година.
Растението съдържа :
вода, манган, калий, натрий, магнезий, цинк, фосфор, витамин С, витамин А, витамин В6, цитронелол, гераниол, камфен, борнеол. А пък в листата на растението е установено около 80-85% етерично масло . Точно това високо съдържание на етерично масло, превръща лимоновата трева в отлично средство за борба срещу акнето и мазната кожа.
Козметика
Както казахме лимоновата трева е подходяща за кожа , която е предразположена към акне или омазняване. Също така успокоява кожни екземи. Друго нейно приложение в козметичната област е участието й в различни парфюми (също така сапуни и различни козметични продукти) заради силния й и приятен аромат. Твърди се дори, че тревата има и антицелулитно действие. Ефектът й се дължи на това, че масажът с масло от лимонова трева подобрява кръвообращението. Може да използвате тревата и ако желаете да имате по-здрава и красива коса. Маслото, получено от лимоновата трева, се използва за балансиране отделянето на мазен секрет. Так то може да се използва както за мазна коса, така и за суха. Тревата се използва и като средство против изпотяване.
Трябва да обърнете внимание, че специално за приложението й в козметичната сфера, твърде дългата и неправилна употреба може да доведе до негативни последици – дразнене или сърбеж на кожата, тъй като тя се използва главно под формата на масло, а то е твърде силно. Преди употреба е добре да се допитате до вашия дерматолог 🙂
Кратка рецепта за антицелулитен масаж
Смесете 20 капки от етеричното масло от лимоновата трева с 50 мл бадемово масло. Масажирайте енергично.
Чай
Нервите и стреса ви идват в повечко ? Тогава си направете чай от лимоновата трева. Той е изключително популярен в Бразилия. По-конкретно, видът трева, който се използва за направата на този чай, е Cymbopogon Ambiguus (както казахме има няколко вида от нея). Напитката успокоява нервите и подобрява функцията на мозъка. Като допълнение може да кажем, че има и благоприятно действие върху храносмилането.
Още ползи
Лимоновата трева е подходяща и при умора, главоболие, както и при липса на концентрация. Отлично средство е при първите симптоми при грип и настинка, а също така може да намали болките в мускулите и ставите. Не е научно доказано, но в пространството се твърди, че лимоновата трева има свойства, които се борят против раковите клетки, без да увреждат здравите.
Насекоми
Интересно приложение на тревата и може би едно от най-широко разпространените е ,че служи за прогонване на комари и други подобни насекоми.
Кулинарията
В кулинарията, лимоновата трева се използва основно във свеж вариант, но казахме, че може и да я срещнете под формата на паста или в консерва. Най-добре се комбинира с телешко, свинско, морски дарове и риба.
Ето и няколко вкусни рецепти :
Пилешка салата с дресинг от лимонова трева
Необходими продукти :
- 4 бр.пилешко филе
- 5 стр.лук кромид пресен
- 3 ск.чесън стар
- 1 ч.л.джинджифил
- 4 с.л.соев сос
- 3 бр.моркови
- 2 с.л.захар
- 2 с.л.оцет
- 1 стр.лимонена (лимонова) трева
- 1 вр.кориандър зелен
- 1 ч.л.рибен сос
- 1 с.л.мед
- 2 с.л.зехтин
- 20 мллимонов сок
- 400 гр.салатен микс
Начин на приготвяне :
- Мариновайте пилето пресен лук, чесън, настърган джинджиил и соев сос. И трябва да имате малко търпение, защото е добре да престои около 2 часа в тази марина.
- Вземете морковите и ги нарежете на красиви лентички с помощта на белачка. Мариновайте ги и тях със захар и оцет за около 30 минути.
За дресинга :
- сложете в блендер лимоновата трева, скилидка чесън, кориандър, 1 с.л. соев сос, рибен сос, мед и зехтин. Пасирайте. Прибавете лимонов сок на вкус и пасирайте отново.
- след като пилето сте го мариновали, го пригответе или на тиган, на фурна или скара (слод това нарежете на парченца)
- В плато или отделни чинии сложете за канапе салатения микс, отгоре пилешкото, лентички моркови и накрая дресинга.
Внимание
Маслото от лимоновата трева не се препоръчва за бременни, деца под 3 години, както и за епилептици. Бъдете внимателни при употребата му за първи път, тъй като може да се появят алергични реакции.
Оставете коментар