Интересът към алкалната вода несъмнено расте през последните години. В обществото витаят най-различни версии за това какво е алкална вода, с какво Ph е тя, наистина ли помага в борбата срещу рака и ред други въпроси.

Ще се опитаме да ви дадем ясна представа за това какво представлява алкалната вода, нейното съдържание, също така ползите и заплахите от нейната консумация.
В статията ще дадем и пример как да си направите алкална вода в домашни условия и без специална кана за това.

Какво представлява алкалната вода?

Нека да започнем от там, че водата обикновено има Ph около 7. Това може да се окачестви като неутрално ниво.
Една вода се причислява като алкална въз основа на нивото на Ph в нея.

Алкалната вода има Ph над 7.

Какво означава Ph


Ph е водороден измерител за даден воден разтвор. Тоест той показва киселинността и алкалността този разтвор. С негова помощ се определя химичния състав на водата.
Този показател е изключително важен, тъй като по него може да се ориентираме за количеството водород във водата, която консумираме.

От своя страна това е важно, тъй като водородът е изключително важен за нашия организъм и може да ни предпази и помогне в някои случаи на диабет, затлъстяване, хипертония, мигрена, алцхаймер, висок холестерол, възпаления и други.

Ph скалата е от 0 до 14. Като всички вещества, които се намират от 0 до 7, са с киселинен характер.
Когато водата или друго дадено вещество попада в означението над 7 до 14, то те имат алкален характер.

За неутрално Ph се счита това на водата – 7

В зависимост от спецификата на водата, тя може да приеме различни стойности на Ph. Като и твърде високото ,и твърде ниското Ph, може да доведат до нежелани реакции.

Ползи от алкалната вода


Както всяко нещо и при алкалната вода има противоречия за това дали наистина помага и има чудотворни ползи за нас или просто е добре замислен рекламен трик.
Нека разгледаме и някои от най-популярните ползи от нея.

Здравето на костите и остеопорозата

Извършени са няколко изследвания за това дали алкалната вода влияе и ако да как върху костите в човешкия организъм и при болестта остеопороза.
Eдно от тях e публикувано в списание Bone .

То цели да изследва влиянието на алкалната вода върху костната резорбция.

Костната резорбция е процес, при който старите костни клетки се разграждат и се заменят с нови.

По-малката костна резорбция и повече минерална плътност водят до по-добра костна сила. Авторите на изследването обобщават резултатите с думите :

“богатата на бикарбонат и калций алкална минерална вода намалява костната резорбция повече от богатата на калций кисела минерална вода ”

До тук имаме доказателство, че наистина алкалната вода може да ни помогне. За съжаление обаче този ефект е доста малък. Това е така, защото за да се направи пълно заключение в полза на алкалната вода, то трябва да се направо по-дългосрочно проучване за нейният ефект върху костите.

Друго проучване, публикувано в Nutrition Journal, се опитва да подкрепи или отрече едно от най-популярните твърдения, че алкалните води и свързаните с тях търговски продукти противодействат на киселинността, помагат на организма да регулира рН и по този начин предотвратява болестните процеси свързани с костите.

Заключението, което са направили отново не е било в пълна подкрепа на алкалните води. А именно: киселинността не причинява остеопорозa и алкални добавки или соли не предотвратяват остеопорозата.

Това означава, че алкалната вода може да се счита за по-полезна за костите, но няма директно влияние върху костната плътност и здравината на костите.

Рак

Може би една от най-големите ползи, които витая в Интернет, от алкалната вода е, че тя може да помогне при рак.

За съжаление няма научни доказателства, че това е вярно.

Според проучване на доктор Tanis Fenton и неговите колеги, въпреки популяризирането на алкалната диета от медиите и продавачите, почти няма реални изследвания, които да подкрепят или да опровергават тази идея.

Има проучвания, които заключават, че алкалната вода може да засили действието на някои химиотерапевтични лекарства, използвани за лечение на рак. Но до там се разпростират силите на алкалната вода и алкалните диети в битката срещу рака.

Алкална вода при киселинен рефлукс

На кратко казано киселинен рефлукс е болест, при която зофагеалният сфинктер има отслабен тонус и позволява на съдържанието в стомаха да се “върне” в хранопровода.
Киселинният рефлукс, който продължава дълго време, може да причини увреждане и заболяване, известно като гастроезофагеална рефлуксна болест.

Проучване, публикувано в Annals of Otology, Rhinology & Laryngology, установява, че пиенето на алкална вода може да бъде от допълнителна полза при лечението на киселинен рефлукс.

Установено е, че алкалната вода с рН 8,8 спира ензим, който е свързан с рефлуксната болест. Изглежда също така, че намалява киселинността на съдържанието на стомаха.

Още ползи от алкалната вода

Както и гореизброените и следващите ползи нямат директни еднозначни научни доказателства. Но все пак алкалната вода може да ви помогне при:

 • забавяне на стареенето
 • подобрява храносмилането
 • помощ на имунната система
 • според много хора- повече енергия
 • богата на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали

Рискове от алкалната вода

Наред с ползите от алкалната вода, то тя може да крие и своите рискове.

Някои от тях са:

 • понижаване на естествената киселинност на стомаха – това е негативен ефект, тъй като тази киселинност помага за унищожаването на различните бактерии в стомаха
 • по високото Ph може да причини стомашно-чревни проблеми и кожни дразнения
 • също така гадене и повръщане

Как да си направил алкална вода в домашни условия

Алкална вода може да закупите в някой хранителни магазини или такива, които са с еко насоченост. За съжаление те са далеч по-скъпи от обикновените.
Друг начин за снабдяване с алкална вода е специализирана кана. Тук също опираме до финансовия въпрос.

Но има и по-лесен и евтин начин да си направим алкална вода в домашни условия.

За него ще ви трябват просто филтрирана вода, лимони и малко хималайска сол.

Примерна доза:

 • 2 литра филтрирана вода
 • 1 лимон разрязан
 • 1 ч. л. хималайска сол

Начин на приготвяне:

Сложете филтрираната вода в по-голям съд. Прибавете нарязаният лимон (не го изстисквайте). Добавете и лъжичките хималайска сол. Оставете водата да престои около 8 часа. Готова е за консумация.

За начало може да изпиете сутрин на гладно една чаша от водата. За да имате до себе си алкална вода през целия ден може да вземете някоя от тези бутилки.
Така ще имате от течността през целия ден и ще спестите пари.

Вземете бутилка или термос за вашата алкална вода – СЕГА

Източници: medicalnewstoday.com; healthline.com