kakvo-da-yadem-na-plazha-768x512Ето, че сме в разгара на лятото. Все повече сме навън, на плажа, в морето. Какво по-хубаво, нали ? Но си представете, че отивате на така желаната отпуска и изведнъж се появи проблем с корема и храносмилането ви. Разбира се смяната на климата оказва влияние, но храната, която консумирате, също е от голямо значение. За да си спестите дискомфорта през летните месеци ви предлагаме някои храни, от които да се въздържате и техните по-добри заместители !

Газирани сладки напитки

И сега си казвате ” Но как, през лятото е такава жега. Трябва да утолим жаждата” Напълно прави сте, но газираните напитки, пълни със захар, няма да ви помогнат. Водата е страхотен здравословен заместител на тези напитки. Може би и най-правилният избор за утоляване на жаждата. При тези сладки напитки може да се наблюдава обратен ефект. След като ги изпиете да усетите още по-голяма жажда.

какво да пием през лятото

Пържено тесто

И се озоваваме на морето, къде сме заобиколени от изпържено тесто под всякакви форми : бухтички, понички, пържени закуски и др. Звучи вкусно, но никак полезно. Първо не знаете с каква мазнина са пържени (повечето производители едва ли сменят често мазнината). Второ : пържените храни като цяло са най-големият източници на транс-мазнините. От своя страна тези мазнини увеличават лошия холестерол и водят до напълняване. С какво може да ги заместим. Желанието ни за сладка хубава поничка може да прехвърлим върху свежите плодове, които в последно време набират все по-голяма популярност (да, тези в чашките 😉 ) или пък парче черен шоколад.

понички или плодове

Ограничете месото на барбекю

Разбира се, че месото е полезно и протеините, които то ни дава са изключително важни. Но при приготвянето на месото върху скара (макар и по-здравословен начин от пърженето) върху директен огън и висока температура може да се получат  химически съединения, които се водят канцерогенни и вредни за организма.  Не казваме директно да се разделите с месцето на скара , но има няколко начина да намалите до минимум вредата от този начин на приготвяне на месото. Според Американския институт за ракови изследвания ако мариновате предварително месото, това може да доведе до намаляване на образуването на химическите съединения. Това е така ако мариновате месото с по-кисела марината, която ще намали pH на месото. Друг вариант е от време на време да сменяте месото със зеленчуци на скара. Те няма да отделят вредни токсини, а стават и изключително вкусни.

зеленчуци и месо на скара

Бързи закуски

По време или след плаж такъв глад ни наляга, че сме готови да изядем всичко, което се намира около плажа. Но дали  трябва ? Ще вземем например така популярните Hot Dog. Те съдържат  меса, които са солени, опушени, с различни добавки и са минали още знайни и незнайни процеси. Според Световната здравна организация има причинно-следствена връзка между рака и различните преработени меса под формата на колбаси, в които попадат и тези, които се използват за направата на Hot Dog. Заместител на тази храна може да бъде свежия сандвич, който е най-добре да бъде приготвен от вас самите. Пълнозърнесто хлебче, свежи зеленчуци и непреработено (например да не е опушено) пилешко филе или риба.

храни,коиот причиняват рак

Диня без семки, моля

Спокойно, не отричаме динята. Тя е страхотна храна за лятото, която е богат източник на богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. И не на последно място съдържа много малко калории на 100 гр (та то тя е почти цялата вода 😀 ). Дискомфорт може да ви донесе ако ядете динята със семките й.  Те могат да възпрепятстват нормалната функция на червата.

с какво е полезна динята

Сладолед без захар

Не, не сме в грешка. Сладоледите без захар не са толкова полезни, колкото звучат. Те съдържат подсладители, които са заместители на захарта. Сорбитолът и ксилитолът, които се явяват най-честите  подсладители в храните, които са без захар, така да се каже извличат вода от червата, а това може да доведе до диария.  Вместо това може да си похапнете сладоледче, разбира се в умерени количества и за миг забравете за калориите 😉

сладолед без захар или обикновен