hraneneto-ya-yaponiyaЗапочваме с един въпрос. Вижда ли ли сте японка с излишни килограми ? Да, може да има и изключения , но повечето жени от страната на изгряващото Слънце са с перфектни фигури и красива кожа, дори в напреднала възраст. Но как го постигат ? Една , а може би и най-важните тайни за това е тяхната храна. Както по-голямата част от ежедневието им ,така и самото хранене на японците е свързано с редица традиции, които са останали непроменени и до днес. Подбрахме няколко важни неща, част от храненето на японците, които може и Вие да взаимствате във вашето ежедневие.

 • да се нахраним с очи – звучи ви странно може би , но в Япония държат храната им да бъде поднесена добре изглеждаща и аранжирана красиво. Тайната е в наслаждаването на храната само с очи. Так мозъкът ще има време да изпрати сигнали до стомахът ви ,че не се нуждае повече от количеството храна в порцията Ви.
 • малки порции – когато сте гладен мислите ,че може да изядете много голямо количество храна и когато пред вас стои голяма порция , то вие несъзнателно я изяждате цялата независимо дали вече усещате ситост. В Япония залагат на по-малките порции , което е приложимо и при всеки един от нас. Заменете вашата любима чиния, от която се храните с някой по-малко. Така постепенно ще намалите приема на храна, но в същото време няма да усещате чувство на глад.

hranata-v-yaponiya

 • приготвяне на храната – в Япония , за да приготвят храната си разчитат на  задушаване, запичане, грил, обработка на пара. За разлика от България , където да си признаем преобладава пърженето. което е вредно както за здравето , така и помага за качването на излишни килограми.
 • свежа храна – консумира се само свежа храна. На повечето има продукти дата на годност не е показан с дата , а с часове.
 • японците консумират почти 10% от световния добив на риба, въпреки че те представляват около 2% от населението на Земята, като по този начин си набавят необходимата дневна доза Омега-3 мастни киселини, гарантиращи здраве и дълъг живот
 • важна е закуската – основното хранене за японците е закуската, която включва няколко ястия – рибно блюдо, ориз, омлет, соево ястие със зеленчуци, водорасли и чай
 • от деца японците се научават да ядат бавно, да сдъвкат храната добре, да се наслаждават на всяка хапка
 • ежедневна физическа активност – пример за това може да се даде ,че много хора предпочитат да карат колело до работата си. Така хем извършват някаква физическа активност, хем избягват трафика.

kolela-v-yaponiya

 • не са алчни – имаме предвид ,че научно доказано е ,че вашият стомах е колкото шепата ви. Вече по-голямо количество храна от нея е човешка алчност и лакомия.
 • зелен чай – ех този зелен чай . Наистина ли е толкова полезен ? Ами да полезен е , а японците не сядат да се хранят без него , а и като цяло го консумират през целия ден.
 • ориза – не , не сме го забравили. Естествено в Япония има огромна консумация на ориза, но важното е тук, че той се приготвя по специален начин и като цяло в менюто им липсват тестени изделия. Ориза за тях е заместител на хляба, който българите много си го тачим 😉
 • без сладки изкушения – да,  случва се от време на време да включат в менюто си нещо сладко, но по принцип много рядко японците консумират сладки изделия

kiselo-mlyako-v-yaponiya

 • малко известен факт е ,че в Япония доста популярно е българското кисело мляко. Да, правилно прочетохте. За сравнение консумацията на мляко в Япония и тази в България ще кажем ,че само една от водещите фирми за кисело мляко в Япония произвежда на ден два пъти повече мляко сравнение с цялото производство в България за същия период от време. Разбира се  числеността на потребителите е различно, но главното , което искаме да ви кажем е , че може да се храните здравословно и с традиционни български продукти.