Как да ядем ядките – сурови или печени? Сурови или печени са по -здравословни? Това са основни въпроси, които възникват при всеки, който се интересува от здравословно хранене. Най- често ядките са предпочитани за междинно хранене, но има ли правила, по които да се приемат и начин на приготвяне?

Ще се опитаме да дадем отговор на всички тези въпроси в тази статия.

За какво са полезни ядките

Ядките са перфектни за похапване на крак и подходящ избор за хората, които имат по-забързано ежедневие. Също така те са здравословна добавка към различни здравословни закуски и ястия.

Повечето ядки съдържат в себе си здравословни мазнини, фибри, протеини и редица други хранителни вещества. Ядките могат да ви помогнат да понижите холестерола си, кръвното налягане и кръвната захар.

Може би всеки един от нас има любима ядка. Най-масовите на българския пазар са: орехи, лешници, бадеми, кашу, бразилски орехи, шам фъстъци и др.

Трябва да отбележим, че фъстъците не спадат към категорията на ядките, а към семейство бобови

Защо ядките се пекат


Главната причина за печенето на ядките е подобряването на вкусовите им качества, аромата и хрупкавата текстура. Повечето ядките се пекат без черупката, изключение прави шам-фъстъците.

При някои ядки често се налага използването на печене, за да се отдели черупката от самата ядка. Такава ядка например е кашуто. Точно за това най-често се предлага в магазинната мрежа печено, а не сурово.

Има два вида печене на ядки:

  • Сухо печене – Печене без допълнителна мазнина или олио. Най-често се ползват специални сушилни или тиган
  • Печене с допълнителна мазнина/олио – Печене с мазнина по избор, най-често в тиган или пещ

Хранителни вещества в суровите и печени ядки

Процесът на печене променя суровите ядки,тяхната текстура и химичен състав. Нека видим и промените, които настъпват:

  • Печенето намалява съдържанието на вода в суровата ядка и води до появата на по-хрупкава текстура. Това от своя страна води до намаляване на водноразтворими витамини от група B
  • И печените, и суровите ядки имат сходни количества съдържание на хранителни вещества. Но трябва да споделим, че печените ядки съдържат малко по-голямо количество калории и мазнини. Разликата е малка, но я има. Нека да дадем пример с бадемите. 28 грама сурови бадеми съдържат 161 калории и 14 грама мазнини, докато същото количество сухо печени бадеми съдържа 167 калории и 15 грама мазнини

  • Голямата разлика между суровите и печени ядки разбира се е вкуса. Повeчето хора определят печените ядки като по-вкусни. Но от друга страна те са по-склонни на по-податливи на окисление. Това означава, че значително по-бързо могат да развалят своят вкус, мирис и да гранясват.
  • Противно на разбирането, че печените ядки са с далеч по-голямо количество мазнина, то това не е напълно вярно. Дори да са печени с мазнина, ядките не могат да абсорбират голямо количество от добавената мазнина, заради тяхната плътност.

Как печенето може да навреди на суровите ядки

Както споменахме в началото на статията, суровите ядки са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Точно тези мазнини могат да помогнат за понижаване на холестерола и да ни предпазят от сърдечни болести.

Високите температури, на които се изпичат ядките, имат най-голямо въздействие. Когато полиненаситени мазнини са изложени на високи температури, те могат да бъдат повредени или окислени.

Това може да доведе до образуването на вредни свободни радикали, които могат да увредят вашите клетки. Окислената мазнина, или гранясалата мазнина, е отговорна за по-странния вкус и мирис на някои ядки.

За щастие, можете да намалите образуването на тези свободни радикали чрез контролиране на процеса на печене.

Ключът е да се регулира температурата и времето за готвене. Точно за това е препоръчително ако сте любители на печените ядки, да ги печете домашни условия. Така може да влияете върху температурата на печене. Ако тя е по-ниско, то вероятността за разваляне на мазнините в ядките е по-малка.

Някои проучвания сочат, че колкото по-висока е температурата на печене и колкото по-дълго е времето за печене, толкова по-вероятно е ядките да се окислят. Разбира се всичко това зависи от условията на печене и самата ядка.

Печените ядки, окисление, срок на годност


Окислението на печените ядки може да настъпи не само при тяхното печене, но и при тяхното съхранение. Както вече знаете, при печене структурата на полиненаситените мазнини се променя, което позволява на мазнините да влязат в контакт с кислорода по-лесно и по този начин се окисляват.

Това намалява срока на годност на ядките. Така печените ядки трябва да се съхраняват за по-кратки периоди от суровите ядки.

Други хранителни вещества

Ядките съдържат в себе си и много витамини, магнезий и фосфор. Те също могат да бъдат чувствителни към по-високи температури и да се изгубят при топлинна обработка.

Например, някои видове антиоксиданти се разграждат по време на печенето. Антиоксидантите са важни за вашето здраве, защото помагат за предпазването на клетките от увреждане от свободните радикали.

Загубата на някои вещества при печене отново зависи от времето, температурата и вида ядка.

Aкриламид

При печене на някои ядки може да се стигне до образуване на веществото акриламид. Известно е, че това вещество причинява рак при животни, когато се консумира в много високи дози. Той може да има потенциални ефекти, причиняващи рак при хората, но доказателствата са оскъдни.

За образуването на това вещество голямо значение има температурата, а не толкова продължителността на печене.Бадемите са най-чувствителни към образуването на акриламид, тъй като те съдържат големи количества от аминокиселината аспарагин. Акриламидът започва да се образува в бадеми, когато те се загряват над 130 ° C.

Рискове при суровите ядки

Рискът при суровите ядки може да дойде от някои бактерии или гъби. Такива могат да бъдат салмонела или ешерихия коли. Това е така, защото понякога ядките се хвърлят или падат на земята по време на прибиране на реколтата. Ако почвата е замърсена с бактерии, ядките лесно влизат в контакт с бактериите.

Но този риск е сведен до минимум и “заразени сурови ядки” са много малък процент.

Сурови или печени ядки да ядем


Отговорът е кратък – и двете.

Може да се каже, че и суровите и печените ядки имат своите предимства и недостатъци. И в двата варианта вие ще имате здравословно похапване до вас и ще се снабдите с полезни вещества.

Внимавайте при покупката на сурови ядки. Нека те да бъдат от легални производители и вносители, за да бъдете сигурни в тяхната обработка. Ако пък предпочитате печените ядки, то е добре да отделите време да ги изпечете в домашни условия, за да може да контролирате температурата и времето на печене, както и количеството сол, с които ще ги овкусите.