“Не мога да го направя. Не мога отново да се подложа на диета.”

Една моя приятелка непрестанно се оплакваше, че всяка година се подлага на месечни диети, от които губи средно от 5 до 10 кг, но след това веднага килограмите се възвръщат. В такива моменти си казваш: Каква е целта? Просто съм си обречена да бъда дебела.

Какво ще си помислите ако ви кажа, че вече няма нужда да спазвате дълги изтощитнилени диети? Какво ще кажете ако успеете да свалите мазнините, натрупани по корема само за 2 седмици?

Тайната на известната диета с име “Без грам мазнини по корема” е новата наука за хранителната генетика. Изследване над това как нашите гени се променят в следствие на храната, която ядем. Ако просто направите няколко промени в начина си на хранене и начина си на живот, вие бързо може да подобрите здравето на червата си, да намалите възпаленията, да намалите генетичните мастни клетки и да започнете да губите голямо количество от мазнините – по-специално от корема.

Започнете step by step (както се казва) в промяната над ежедневието си.  Настройте мислите си към тази диета и за две седмици, докато ядете храните, които обичате, ще губите голямо количество натрупани мазнинки.

Направете бърза разходка преди закуска


Моя приятелка – Моника, правеше енергична разходка всяка сутрин преди закуската си, а резултатите бяха удивителни. “Видях промените веднага” – съобщи ми тя. За по-малко от 6 седмици Моника беше свалила около 10кг и 13см от талията си, съчетавайки диетата “Без грам мазнини по корема” с ежедневна сутрешна разходка.

Тази рутина работи на 2 нива:

  1. Неотдавнашно проучване установи, че излагането на слънчева светлина между часовете от 8:00 до 12:00 намалява риска от увеличаване на теглото, независимо от нивото на активност, приема на калории или възрастта. Изследователите предполагат, че сутрешната светлина синхронизира метаболизма ви и влияе на мастните гени.
  2. Изгарянето на калории преди хранене означава, че организмът ви работи в гладно състояние – енергията, която изгаряте, идва точно от мазнините ви, вместо от храната, която ядете.

Друго важно нещо, което направи впечатление на Моника беше, че сърдечният и ритъм се подобри.

Преди да започне да спазва диетата, сърцето на Моника е биело със 112 удара в минута още от започването на сутршната разходка. “След първата седмица и половина не успях да покача сърдечната честота с повече от 96 удара в минута и то за същата тренировка. Беше чудесно да видя промяната в огледалото и дори още по-чудесно да знам, че се случват хубави неща с тялото ми, които дори не предполагах, че е възможно да се случват.”

Започнете да похапвате богати на фибри храни

Всякакви рецепти, включващи овес/овесена каша допълнително влияят на загубата на мазнини. Повечето хора имат голяма зависимост към захарта и захарните изделия, именно поради тази причина те рядко успяват да се придържат стриктно към диетата си. На пръв поглед овесената каша не изглежда никак приятна за ядене, но какво ще кажете да добавите плодове по избор?

Овес, в комбинация с плодове, осигурява неразтворими фибри, които помагат за намаляване на холестерола в кръвта и подхранват здравите бактерии в червата. По този начин вие задействате червата да произвеждат мастна киселина, която намалява причиняващото затлъстяване в цялото тяло.

В канадско проучване изследователите открили, че тези, които спазват диети с висок прием на неразтворими фибри, са имали по-високи нива на грелин-хормон, който пък от своя страна контролира глада.

Избирайте червените плодове пред зелените

Това означава:

  • Червено грозде, вместо зелено
  • Червена ябълка, вместо зелена
  • Диня, вместо пъпеш (нищо, че той е жълт)

Високите нива на хранителните вещества, наречени флавоноиди – особено антоцианини, съединения, които придават на червените плодове техния цвят – успокояват действието на гените в съхранението на мазнините на тялото. Флавоноидите функционират в човешкото тяло и като антиоксиданти. В това си качество те спомагат за неутрализиране на прекомерно реагиращи кислород-съдържащи молекули и предотвратяват разрушаването на клетките от тези молекули.

Включето авокадо в менюто си

Авокадото е двоен удар за коремните мазнини. Първо, те са пълни със мононенаситени мазнини, които ви държат сити максимално дълго време. Второ, ненаситените мазнини, като тези, които отново се откриват в авокадото, изглежда предотвратяват съхранението на храната в корема.

С други думи, ако всеки ден хапвате авокадо в нормални количества, ще подобрите храносмилатената си система.

Направете си високо протеиново смути

Протеиновите напитки/смутита са повече от чудесен избор при спазването на хранителен режим или диета. От тях получавате всички необходими хранителни вещества, като протеини, мазнини, витамини и минерали само в една чаша. Дори нещо повече – тези невероято вкусни напитки са бързи и лесни за приготвяне и не се налага предварителна подготовка.

Вие избирате в коя част от деня ще приемате вашата протеинова напитка, но не забравяйте, че е препоръчително да внимавате с грамажите на продуктите си. Целта е да се заситим, не да преядем.

“Презаредете” с яйца

Натрупване на мускулна маса на мястото на мазнините е приоритет в тази диета, а яйцата, като източник на протеин са най-лесни за приготвяне на тази планета. Също така яйцата са източник на хранително вещество номер едно, наречено холин. 

Холинът, който се намира и в постното месо, морските дарове и зеленчуците, атакува генния механизъм, който задейства тялото ви да съхранява мазнините само около черния дроб. (Ето защо яйцата са една от най-добрите храни за отслабване.)

Пийте флорална цитрусова вода

Започвайте своя нов ден с голяма бутилка вода, пълна с резанчета лимон, грейпфрут, портокал (за предпочитане цитрусови плодове) – пийте поне по 8 чаши на ден.

Цитрусовите плодове са богати на антиоксидантния D-лимонен, мощно съединение, което стимулира чернодробните ензими за изхвърлянето на токсините от тялото, разграждането на мазнините и отстраняването на натрупаните вредни наслагвания.

По този начин поддържате здравето на жлъчния мехур и помагате предотвратяването на всякакви вредни въздействия, причинени от неефективно успояване на мазнините и натрупването им.