Изчислено е , че през живота на един средностатистически човек, той изяжда около 30 тона храна. Доста, нали ?
Самите ние виждаме, че храната и нейното приготвяне заемат голяма част от нашето ежедневие. За някои това е приятно и интересно занимание, за други обаче това си е истинско мъчение.
Събрахме няколко кулинарни трикове на известни хора в тази сфера, с които се надяваме да ви помогнем да приготвите по-бързо, по-вкусно и по-здравословно вашите ястия.
Да започваме :
Според Paula Deen всичко се дължи на добрата подготовка . Ако сме планували предварително от какво ще се състои нашето меню и съответно какви продукти ще ни трябват за него, няма да има излишен стрес и притеснение, които доста пречат на готвенето
Jim Lahey, който е собственик на пекарна в Ню Йорк, смята, че има обратна зависимост между размера на храната, която трябва да се пече, и това на каква температура. Според него колкото е по-малко, на толкова по-високи температури трябва да се приготви.
Rick Tramonto ни обръща внимание на това, че
подправките трябва да имат специално място и начин на съхранение.
Ако се намират над или около печката няма да бъде добър вариант, тъй като те трябва да бъдат на места, където е хладно, тъмно , а не изложение на топлина и пряка светлина.
Друг специалист в областта ни съветва, че ако ни се наложи да сготвим за по-специални хора или не толкова близки, не е подходящо да изпробваме нови рецепти, хранителни продукти, подправки и др. По-добре е да заложим на сигурна и позната рецепта, която сме я правили повече пъти. Така процентът да не стане вкусна вечеря ще бъде значително намален.
Един малко познат трик за перфектна паста е да се вари около минутка по-малко от указанията, посочени на опаковката. Тази минутка може да я замените с минутка престой на пастата в топлия сос.
Gerard Craft ни дава един малко странен съвет. Според него , след като сте приготвяли нещо с чесън и искате да се отървете от неприятната миризма е добре да втриете енергично ръцете си в мивката. След това просто трябва да изплакнете с вода.
Случвало ли ви се е да започнете да пържите нещо и да ви се наложи да добавите олио ? В този случай може да добавите олиото не директно върху продуктите, а по страните на тигана. Така докато се стича надолу, то ще се нагрее.
Когато искате да придадете свеж аромат и вкус на ястието е добре да нарежете пресни подправки. Тук съвета е да сложите малко сол върху самата подправка, докато я режете. Така няма да се разпилява навсякъде по дъската или около нея.
Когато искате да изпечете нещо вкусно и да стане добре, препоръчително е да оставите маслото и яйцата на стайна температура за една нощ.
Ако сте приготвили вкусно ястие и е станал уникално добър сос към него, може да замразите този сос (ако ви остане) във формички за лед и така при следващото ястие само да го стоплите. Готово ! Имате отново вкусно сосче.
Когато правите домашни кюфтета или кебапчета, за да бъдете сигурни, че каймата ще бъде вкусна, направете малко кюфте, което да изпържите и да пробвате. Така ще бъдете наясно какъв вкус и аромат ще има каймата след като бъде сготвена.
Рецептите ти дават само основни насоки . Не се страхувайте да експериментирате. Ако една съставка не ви е по вкуса или на някого от гостите, просто я заменете. Вложете малко въображение !
Много хора съхраняват ножовете си в шкафове. Но, за да създадете безопасност може да сложите коркова тапа на върха на ножа. Така ще се намали и неговото изтъпяване.
Ако сте решили да приготвяте ястието със зехтин, по-добре инвестирайте по-голяма сума в наистина качествен такъв. Качественият зехтин наистина ще придаде уникален вкус и аромат на пицата, пастата, моцарелата и др.
Винаги работете с остри ножове. Така ще работите по-бързо, приятно и няма да смачквате храна в опитите си да я нарежете.
Както вие, така и месото иска малко почивка. Оставете месата, които сте приготвили, малко да престоя, особено ако ги сваляте от горещата скара !
След като сварите зеленчуците, ги сложете веднага в купа с лед. Така ще запазите техния цвят и хем ще са приготвени добре, хем ще изглеждат свежи и красиви.
Ако приготвяте пържолка в любимия тиган, запържете първо страната, от която има повече мазнина. Така тя ще разтопи, ще остане в тигана и с нея ще изпържите и другата страна на пържолата.
Ако пък уикенда сте решили да направите барбекю, то е добре да извадите пържолите от хладилника предварително, за да постоят малко на стайна температура.
Когато правите ризото, задължително използвайте дървена лъжица. Разбърквайте ритмично през дъното и около стените на съда. Оризът добре трябва да попие водата, докато се приготвя.
За да се сдобиете с максимално количесвто сок от лимоните, преди да ги изстискате ги овалете в дланите си или ги загрейте 10-15 секунди в микровълновата.
Пуснете музика. Точно така ! За едно приятно готвене и супер вкусен резулта, трябва да имате и добро настроение. За това пуснете любимата си музика и почнете да творите !
Дори ако едно ястие не ви се е получило добре, това не трябва да ви отказва. Гответе по-често и ще видите ,че с всяко следващо ястие ще ставате по-добри и по-добри.
Ако готвите с масло, то трябва да бъдете убедени ,че то е качествено и в срока си за годност. Ако маслото не е хубаво и има неприятен мирис, то цялото ястие ще има неприятен дъх и няма да стане вкусно.
Когато режете глава лук , не премахвайте корена ! Така той ще се задържи цял и ще ви бъде по-лесно да го нарежете.
Това бяха нащите малки съвети, които ще ви помогнат в кухнята. Ще се радваме да споделите и вашите !!
Източник : foodnetwork.com
Хубаво е да ползвате Google преводач,но този път статията е направо за коша с отпадъци! Излагате се! Част от думите сякаш не са на български език.