Все повече започва да се говори и пише за това какво е глутен, вреди ли ни или е необходима част за нашия нормален живот. На кратко ще представим обща информация за глутена- какво представлява той и защо някои хора не искат, а понякога и не трябва да консумират храни, които съдържат глутен.
Глутенът представлява протеин, който е трудно смилаем. В състава му влизат глиадин и глутенин. Извън научната сфера глутена може да се обясни, че е тази съставка, която превръща тестото в лепкаво. Именно на него се дължи пухкавото, меко и лепкаво тесто. Някой от най-разпространените храни, в които се среща са :
- бяло брашно, пълнозърнесто брашно, грахам
- пшеница
- булгур
- пшеницата, която се използвана широко за производство на макаронени изделия и спагети.
- овес – при овеса е установено съдържание на протеин, който наподобява глутена (за това го включваме в този списък)
- ечемик и ръж – подобно на овеса, те също съдържат протеин, подобен на глутена
- грис
- бира
- кетчуп,горчица,различни сосове, колбаси
- кускус
- различни подправки: бакпулвер, черен пипер, бульон на кубчета, соев сос
- зърнени закуски и царевични пръчици, които съдържат ечемик за подобряване на вкуса.
- както и всички останали продукти на етикетите, на които е отбелязано съдържание на пшеничен зародиш, нишесте (хидролизирано, модифицирано, растително), растителни протеини: марципани, пудинги, житни каши, сладкиши, малцови екстрати, боза и др
- различни сосове и дресинги за салати
- готови супи
Сигурно ще си кажете, че то нищо не е останало да ядем 😀 На въздух и вода. Но не е така има редица храни, които спазващите безглутенова диета могат да консумират, но ще дадем списък на тези храни малко по-надолу в статията. Нека първо да видим кога и как глутена вреди.
Според последно проучване всеки 1 на 100 души в света страда от целиакия. Това е заболяване при което консумацията на храни с глутен довежда до атрофия на лигавицата на тънкото червo. В проучване, проведено с Америка, са взели участие няколко групи- хора, които имали целиакия, хора, които имали само лека непоносимост към глутена и трета група от хора, които страдали от възпалени черва. Резултатите са показали, че противно на очакванията групата с най-висок процент за фатален край при консумация на глутен била тази на хората с леко възпалени черва – 72 %.
Най- честите симптоми за това , че един човек има глутенова непоносимост са ; постоянно чувство на умора, честа смяна на настроенията, мускулни зболявания, анемия, неспособност за концентрация, регулярна поява на афти и херпеси и др. Диагностициарнето се извършва главно чрез изследване на кръвните клетки.
Към кои храни можем да се обърнем, когато искаме да избегнем глутена :
Зеленчуци – артишок, рукола, аспержи, авокадо, фасул, цвекло, броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле, моркови, целина, царевица, краставици, патладжан, чесън, зелен боб, марули, гъби, бамя, лук, магданоз, грах, чушки, картофи, тикви, репички, спанак, ряпа.
Тук е много важно да обърнете внимание на начина на приготвяне на самите зеленчуци.
При плодовете – ябълки, кайсии, банани, къпини, пъпеши, дини, череши, киви, гуава, манго, портокали, круши, праскови, сливи, малини, ягоди, червени боровинки, лимони, мандарини и др.
Месо, което може да се консумира – говеждо, козе, месо от гъски, от пъдпъдъци, заешко, свинско, пилешко, агнешко
Млечни продукти – сирене,мляко, кисело мляко и яйчицата ще включим 😉
Още храни без глутен – бадеми, лешници, кестени, фъстъци, ориз, сусам, грах, леща
За любителите на хляба това никак не е добре, но винаги има и вариант Б. Защо не опитате да си направите домашен безглутенов хляб. Ето една лесна рецепта за вкусен
царевичен безглутенов хляб
Необходими продукти:
1.5 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. безглутеново брашно
2-3 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
5 с.л. меко масло
8 с.л. олио или зехтин
1.5 ч.ч. мляко
Начин на приготвяне:
- Двата вида брашно се пресяват
- Към тях се добавят захарта, бакпулвера и солта
- отделно се разбиват яйцата с вилица и също се добавят към брашното
- Замесва се тесто, към което по време на месеното се добавят млякото и мазнината
- Може да оформите тестото в различни форми – питка, розичка, продълговато хлебче и други.
- Оставате да отпочине за 5-10 мин. в намазана с мазнина тавичка, поръсена с брашно предварително
- Пече се на предварително загрята фурна
Още безглутенови рецепти
Вкусни безглутенови сладки. Необходими продукти:
60 мл. олио от гроздови семки
30 мл. кленов сироп
60 гр. мед
140 гр. смлени на брашно сурови бадеми
1/4 ч.л. хималайска сол
1/4 ч.л. сода
60 гр. счукани орехови ядки
40 гр. кокосови стърготини
50 гр. стафиди
Начин на приготвяне:
- вземете купа и смесете сухите съставки изброени по-горе – брашно от бадеми, сол, сода, орехи, кокос и стафиди
- след това в друг съд смеси – олиото, меда и кленовия сироп
- след което смесете съдържанието на двете купи и разбъркайте добре
- оформете малки топчета, които леко се сплескват. Препоръчваме ви тази стъпка да я правите с леко навлажнени ръце, тъй като тестото лепне
- вече оформените сладки се слагат в тавичка, която е покрита с хартия за печене
- пекат се за 10мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса
- препоръчваме да консумирате, когато вече са изстинали
Страхотни бонбони без глутен
Необходими продукти:
Предварително уточняваме, че грамажите са в зависимост от това, колко желаете да направите. Като за първи път може да направите по-малко, за да видите дали ще ви допаднат (в което сме убедени впрочем 😉 )
- бадеми – около 250 грама
- фурми (може и пак стафиди, ако са ви останали от предната рецепта) – около 300 грама
- за овалване на бонбоните – шам фъстък, канела, кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- Бадемите се смилат в кухненски робот (но не прекалено много, за да не пуснат мазнина, след което не може да се оформят топчета)
- изваждат се бадемите и се слагат фурмите. Те също се пасират
- в съд смесвате бадемите и фурмите. Разбърквате и от полученото тесто оформяте топчета.
- Овалвате топчетата или в шам фъстък, или в кокосовите стърготини , или и в двете 🙂
Омлет
Необходими продукти:
- спанак
- 2 с. л. зехтин
- 1 1/2 ч.ч. тънко нарязан червен лук
- сол
- 1 с. л. ситно нарязан чесън
- 8 яйца
- черен пипер
- 200 г козе сирене
Начин на приготвяне :
- сложете в тиган зехтин, след което лука и сол. За около 10 мин. задушете лука, за да омекне
- измийте спанака, накъсайте го и го прибавете към лука също с малко сол
- пържете за около 2 мин. след което свалете от огъня и прибавете чесъна
- в купа разбийте яйцата и добавете към тях сиренето и спаначената смес
- останала мазнина сложете в тигана и прибавете цялата смес
- след няколко минутки ще имате страхотен спаначен омлет
Имам само един въпрос – защо бакпулвера е отбелязан като съдържащ глутен, да след това е добавен в рецепта за БЕЗглутенов хляб? 🙂
Защото има безглутенов бакпулвер