И ти ли нанасяш фон дьо тена си с пръсти? Може би това е проблемът. Виж и останалите грешки при гримирането, които могат да ти причинят акне!

 

Акнето е доста досаден дерматологичен проблем. Не стига , че сме страдали от него през тинейджърските години, а сега също се появява на моменти. Благодарение на мнението на няколко дерматолога, разбрахме  че няколко често допускани грешки в гримирането ни всеки ден, могат да бъдат причината за появата на акне.

Ето ги и тях!

1.Неправилна основа 

Повечето основи, които се използват масовo, са със съставки, които по принцип не причинят акне. Но някои от тях могат да съдържат такива съставки, които да запушат порите на лицето, което от своя страна води до благоприятна среда за бактериите,които причиняват акне. За предпочитане е да се използват основи, които съдържат хипоалергени или минерали.

2. Твърде много основа/фон дьо тен

Често срещана грешка при гримирането на проблемна кожа е поставянето на голямо количество основа/фон дьо тен върху пъпките. По-голямото количество грим пречи на заздравяването и възстановяването на кожата на лицето. Въздухът не може да достигне до пъпчиците и това пречи за по-бързото им изчезване. Може да слагате по-малко грим върху пъпките и преди това да сте намазали лицето си със специален крем.

3.  Гримиране с пръсти

Гримирането с пръсти може да бъде лесно, но не е препоръчително за хора с проблемна кожа. Пръстите ви могат да имат много микроби, които да ги пренесете директно на лицето си. За това е добре да използвате четки за грим.

4. Мръсните четки за грим

Както казахме в съвет 3 – добре е да се гримирате с четки или други средства за нанасяне на грим. Но е важно и да ги поддържате чисти и да имате добра лична хигиена. Добре е четките да бъдат мити поне веднъж седмично. Една от основните причини за това е, че четките задържат влага (от основата/фон дьо тена) и образуват подходяща среда за развитие на различни бактерии, които могат да ви доведат до проблемна кожа и акне.

5. Преди сън 

Преди да си легнете е изключително важно да почистите лицето си не само от грим, а и от натрупаната през деня мръсотия по него. Не е достатъчно използването на мокри кърпи (а понякога може и да бъде вредно. Вижте защо). Добре е всяка вечер да почиствате добре лицето си с мицеларна вода, тоалетно мляко или друг подходящ за вашата кожа козметичен продукт.

Допълнителни съвети

  • Освен преди лягане, добре е да почиствате и след всяка дейност, която ви кара да се потите (след фитнес, тичане,любим спорт)
  • Използвайте меки четки. При нанасянето на грима се старайте да не натискате и допълнително да раздразнявате кожата
  • Само вие използвайте четките си за грим. Не ги давайте на приятелки, сестри или някой друг
  • Ако имате акне, го третирайте предварително с подходящи козметични продукти и намалете употребата на грим, докато кожата ви не се изчисти
  • За още ефективни трикове против акне – вижте тук