защо нем ога да отслабнаМного голяма част от хората, които искат да се отърват от последните излишни килограми са си задавали въпроса – “Защо не отслабвам ? ” . Според вас се храните здравословно, понякога много малко, спортувате или поне мислите, че правите правилните упражнения, не ядете сладко, нито тестено , както другите около вас и пак те са по-слаби ! Познато , нали ? Е, точно за това събрахме няколко от най-разпространените причини, поради които не може да отслабнете. Време е да се замислим по-сериозно върху нещата ако искаме да имаме резултати 😉

Не пиете достатъчно вода

Както и друг път сме споменавали , водата е изключително важна за човешкият организъм. Тя ни е необходима, както за протичането за всички жизнени функции и процеси в организма, така е и отличен помощник в борбата срещу излишните килограми. Водата помага ние да сме добре хидратирани и потиска апетита. Важно е да приемаме всеки ден достатъчно количество вода. А вие, пиете ли достатъчно вода ? Ако не може да прецените вижте този тест 😉

Ако след като направихте теста, сте установили , че не пиете достатъчно вода, трябва да се стараете да започнете изграждането на този навик. Една от най-важните стъпки да изградите този навик е да имате постоянно с вас удобна бутилка за вода, която да ви “напомня” , че трябва да се пие вода или други здравословни течности.

хидратация

Приемате повече калории, отколкото си мислите

Отслабващите имат навик да приемат т.нар. “диетични” храни и напитки. Но най-важното, което трябва да запомните, че може да изгубите килограми, когато приемате по-малко калории, отколкото изразходвате. Така вашият организъм ще взима от “запасите” и ще се достигне до загуба на килограми. Това, че приемате здравословни и “диетични” храни не означава ,че не приемате голямо количество калории. Ето за това е добре в продължение на 1-2 седмици да следите стриктно калорийния прием и да бъдете на ясно колко калории приемате и колко изразходвате.

защо не отслабваме

Кардио, кардио и пак кардио

Много хора тръгват с нагласата да отслабват само с кардио. Това може да помогне в първите няколко дни , но след това ще видите, че резултатаите ще намалеят. Добра тренировка е съчетаването на упражнения с тежести и кардио упражнения (около 30 мин.). Така ще изградите мускули, които след време ще изразходват повече енергия при кардио тренировки и така ще свалите килограми.  Не се притеснявайте ако кантара не показва очакваните килограми надолу въпреки ,че тренирате и се храните добре. Това е така по простата причина, че мускулите в човешкото тяло тежат повече от мазнините. Тоест вие трупате мускул, стягате се, но теглото ви може да не намалее драстично.

Exhausted female runner overtraining

Приемате малко протеин

Както казахме мускулите а изключително важни при отслабването и като цяло състоянието на организма ни. Ето защо е изключително важно да приемаме достатъчно протеин, който от своя страна изграждат и поддържат мускулната тъкан.  Освен това голямо предимство, протеините ни засищат по-бързо и следователно не преяждаме.

защо не отслабвам

Гладуване

В последните години все повече отслабващи разбраха, че не гладът е верният път към отслабването. Но все пак ще го споменем пак. Когато гладувате вие “измъчвате ” тялото си и го поставяте в състояние на паника, при който той топи  първо мускулите, а не мазнините, които всъщност трябва да премахнете.

вредно ли е гладуването

Следете напитките !

Както казахме хидратацията е изключително важно. Но се концентрирайте главно в приема на вода. Избягвайте сладки напитки – газирано, сокове, студени чайове и др. подобни. Подберете внимателно кафето си (по възможност без захар или допълнителни подсладители). Обърнете внимание и на алкохола, който приемате. На ясно сме, че все някога ще ви се наложи да пиете алкохол, но вместо уиски или друг по-тежък алкохол може да изберете чаша бяло или червено вино.

напитки с много калории

Нямате търпение

Процесът на здравословно отслабване е продължителен и трябва да се въоръжите с много търпение. Няма как по здравословен  начин да загубите моментално няколко килограма. През целия период на отслабване, тялото ви ще минава през различни етапи- моменти , в които ще отслабвате, моменти , в които ще бъдете в застой, но не трябва да се отказвате. Намерете нужното търпение и мотивация. Заслужава си !

Depressed and sad woman in kitchen

Храните се бързо

След като сте напълнили хладилника със здравословни храни, защо ядете все едно някой ви гони ? Запомнете ! Приемът на храна трябва да бъде приятен процес, приемайте храната на малки хапки и сдъвчете добре всяка една от тях.

хранене на крак

Не спите достатъчно

Сънят е изключително важна част от ежедневието на всеки. Трябва да  се снабдявате с достатъчно часове сън. В противен случай нивата на кортизол в тялото се увеличават и това води до покачване на килограмите. Същият негативен ефект се наблюдава и при високи нива на стрес.

Business man sleeping on a laptop computer

Още няколко причини :

 • не закусваш
 • приемаш храна точно преди да си легнеш
 • въпрос на гени
 • с напредването на възрастта се изискват повече усилия
 • някакво заболяване (най-добре е консултацията с лекар и диетолог)
 • проблем с хормоналния баланс

пречки при отслабването

 • липса на витамин D
 • неподходящи упражнения и диета за твоето тяло
 • стремеж към “идеала”. Не се стремете да изглеждате като някой друг. Това не може да стане. Всеки от нас е уникален сам по себе си. И това ,че например ще имаш малко по-пухкави ръце или коремче, за разлика от приятелката ти, не те прави дебела.
 • приемането на лекарства, от които също може да се качат килограми
 • концентрирате се само в една част от вашето тяло. Отслабването ще засегне цялото ви тяло. Праете тренировки за всяка една част от него, разбира се ако искате най-вече да  повдигнете  дупето , правете по-често упражнения за него, но в никакъв случай не изключвайте корема, гърба, ръцете и др.
 • използвайте метър, а не кантара за измерване на вашите резултати

Най-важният съвет, който трябва да знаете е да обичате себе си и своето тяло. Давайте на тялото си ежедневни грижи, движение и хубава храна и ще видите как то само ще ви се отблагодари 🙂