По-голямата част от тялото ни е съставена от вода. Обикновено се препоръчва да се пият поне по 8 чаши (по 250мл) вода на ден.

Хидратацията е в основата на здравословното ни състояние, именно затова по-надолу в статията ще научите 7-те основни ползи от пиенто на достатъчно количество вода.

1. Водата помага за подобряване на вашата физическа активност

Ако не хидратираме тялото си, то няма да може да се справи с физическото натоварване. Това е изключително важно да се знае, особено за хора, които спортуват интензивно и всеки ден.

Ако загубите дори 2% от водата в тялото ви, то веднага ще има видим ефект. Въпреки това, не са редки случаите, когато спортистите губят дори около 6-10% от водата в тялото си, благодарение на потта.

Това обаче може да доведе до рязка промяна в телесната температура , намалена мотивация, повишена умора и по-трудно изпълняване (физически и психически) на упражненията.

Доказано е, че оптималната хидратация не позволява това да се случи и дори може да намали оксидативния стрес, който възниква по време на високо интензивните тренировки. Това не е толкова изненадващо, след като знаете, че мускулите са съставени от близо 80% вода.

Така че, ако тренирате интензивно и сте склонни към силното изпотяване, тогава хидратацията ще ви помогне да се представите възможно най-добре.

2. Хидратацията има голямо влияние върху енергийните нива и мозъчната функция

Трябва да знаете, че мозъкът ви е силно повлиян от състоянието на хидратацията ви. 

Изследване на една млада дама показва, че дори леката дехидратация (1-3% от телесното тегло) може да наруши множество аспекти на мозъчната функция. Това изследване показва и, че загубата на течности (около 1,36%) след тренировка нарушава настроението и концентрацията, и увеличава честотата на главоболието.

Друго подобно проучване, този път при млади мъже, показа, че загубата на течности от 1,59% е пагубна за паметта и засилва чувството на тревожност и умора.

1-3% загуба на течност се равнява на около 0,5-2,0кг загуба на телесно тегло на човек около 65-68кг.

Това лесно може да се случи чрез нормални ежедневни дейности, камо ли по време на упражнения или восоки градуси. 

Много проучвания показват, че дехидратацията със сигурност води до влошаване на настроението, паметта и нормалното функциониране на мозъчната дейност.

3. Пиенето на вода може да помогне за предотвратяването и лечението на главоболие

Дехидратацията може да предизвика главоболие и мигрена при някои хора. Водата е много добър и лесен начин да се справите с тази неприятна част.

Изглежда обаче, че това зависи и от вида на главоболието.

Едно скоро проучване установява, че водата не оказва влияние върху честотата на главоболието, но донякъде намалява интензивността и продължителността му.

4. Пиенето на повече вода може да помогне за облекчаване на запек

Запекът е често срещан проблем, характеризиращ се с рядко движение на червата и затруднено преминаване на изпражненията.

Увеличаването на приема на течности често се препоръчва като част от задължителното лечение и има някои доказателства, които подкрепят това.

Изглежда ниската консумация на вода е рисков фактор за запек както при млади, така и при възрастни хора. Газирана вода показва особено обещаващи резултати за облекчаване на запек, въпреки че причината не е напълно изяснена.

5. Пиенето на вода може да помогне за лечение на камъни в бъбреците

Уринарните камъни са болезнени бучки от минерални кристали, които се образуват в отделителната система. Най-често срещаната форма са камъни в бъбреците, които се образуват в самите бъбреци. 

Има ограничени доказателства, че приемът на вода може да помогне за предотвратяване на повтарната им поява при хора, които преди това са получили камъни в бъбреците 

По-високият прием на течности увеличава обема на урината, преминаваща през бъбреците, което разрежда концентрацията на минерали, така че те са по-малко склонни да кристализират и образуват бучки.

6. Водата помага при борбата с махмурлука

Махмурлукът e от неприятните симптоми, изпитвани след употреба на алкохол. Алкохолът е диуретик, така че той ви кара да загубите повече вода, отколкото приемате. Това може да доведе до дехидратация. 

Въпреки че дехидратацията не е основната причина за махмурлука, тя може да причини симптоми като жажда, умора, главоболие и сухота в устата.

Добър начин за намаляване на махмурлука е да изпиете чаша вода между напитките и да изпиете поне още една голяма чаша вода преди лягане.

7. Пиенето на повече вода помага за загуба на тегло

Пиенето на много вода може да ви помогне да отслабнете.

Това се дължи на факта, че водата може да увеличи ситостта и да засили скоростта на метаболизма ви. 

В две проучвания е доказано, че пиенето на половин литър вода увеличава метаболизма с 24-30% за период до 1 час и 30 минути. Това означава, че пиенето на 2 литра вода всеки ден може да увеличи общите ви енергийни разходи с до 96 калории на ден. 

Времето също е важно. Пиенето на вода половин час преди хранене е най-ефективно. Това може да ви накара да се почувствате по-пълни и да ядете по-малко калории. 

Всъщност най-добре е да пиете водата студена, защото тогава тялото ще използва допълнителна енергия (калории) за загряване на водата до телесна температура.

 

Напишете ни в коментар какво мислите за статията и полезна ли беше тя за вас.