5-neshta-koito-dermatologyt-ti-nikoga-nqma-da-izpolzvaВ стремежа си да сме красиви и да се грижим възможно най-добре за кожата си прибягваме към всевъзможни чудотворни кремове, балсами, тоалетни млека и други. Но дали е подходящо да се впускаме в опити и изпробване на различни козметични продукти и то за една от най-чувствителните зони  по нашето тяло – кожата на лицето.  Има продукти ,с които трябва много да се внимава и да бъдат побрани спрямо типа кожа, към какво е предразположена и други. Ще ви покажем няколко продукта, които дерматолозите избягват да използват и съветват това и вас 🙂

Химически пилинг у дома

химически пилинг

Химическия пилинг представлява медицинско излющване на кожата на различна дълбочина. Това е химично третиране с цел да се премахнат повърхностните слоеве на кожата, за да се подобрят структурата и вида й. По принцип тези процедури се извършват в специализаирани козметични салони, но има дами, които прибягват и към домашен химически пилинг.  При покупката на продукти за домашен пилинг, някои от тях се оказват твърде силни  и могат да причинят зачервяване, белези, а понякога и алергични реакции.

Гъба за баня

гъба за баня

Дерматолозите също така не препоръчват използването на гъбите за баня при употребата им за лице (не бързайте да ги махнете от употреба напълно 😉 ) Особено хората, които страдат от акне или други екземи трябва да прекрътят употребата на тези гъби, защото могат да раздразнят допълнително кожата ви, а освен това и “привличат”  бактериите.

Овлажнител с колаген

овлажнител с колаген

Някои дерматолози смятат, че самата молекула на колагена е твърде голяма и активната част от него не може да проникне в кожата. За това може би в повечето случаи получавате обикновен овлажните просто на по-висока цена.

Скраб за лице с абразивни частици

скраб за лице

Скраб идва от английската дума Scrub, която означава почистване, изтъркване. Звучи подходящо нали ? Да почистим лицето си ! Но ако имате чувствителна кожа или кожа, страдаща от акне може да я раздразните допълнително със срабта и по-точно абразивните частици, които съдържа тях. Разбира се всичко зависи от вашият тип кожа, но преди да започнете почистване на лицето, го правете с чисти ръце, за да не се пренесат допълнително бактерии, които се намират върху вашите ръце.

Микронидлинг у дома 

микронидлинг

Тази процедура се прави с цел стимулиране нормалната продукция на колаген чрез малки убождания на кожата от устройство с миниатюрни иглички.  В резултат от тези леки убождания на кожата се освобождават серия от растежни фактори, които стимулират продукцията на колаген и еластин. Доста хора се обръщат към тази процедура, но никой от дерматолозите няма да ви посъветва и да ви каже, че е добре да се прави вкъщи. Ежедневната грижа за кожата на лицето е едно, но специфичните процедури да друго. Най-голяма опасно от тази процедура крие факта, че не всеки път може да държите и съхранявате уреда в подходящи условия, при каквито би съхраняват в една специализирана клиника. Възможността от инфекции е твърде голяма, за да рискувате.

 

Още няколко съвета :

почистване на очилата

  • ако искате да пробвате нови продукти за вашата кожа, то изпробвайте всеки поотделно, а не наведнъж. Ако вашата кожа не реагира добре на дадена съставка, вие трябва да сте наясно в кой от продуктите се съдържа и разбира се да спрете неговата употреба.
  • прекомерно почистване – да ! Точно така. Всяко нещо, с което се прекалява може да навреди. В това число включваме и честото миене на лицето и почистването му с различни козметични продукти. Може да се ориентирате за това колко често да използвате даден продукт по неговото описание.
  • ако носите очила ги почиствайте редовно. Също както вашият телефон и те могат да натрупат много бактерии и мръсотия. Почиствайте ги редовно, за да избегнете мръсотията да попадне в контакт с вашата кожа и това да причини различни раздразнения.