15-neizvestni-fakti-za-synq-i-synisthataОт хиляди години хората са се опитвали да разберат сънищата, защо сънуваме и какво означават те. Дали за отражение на минали случки, минал живот или пък за поглед към бъдещето. Има много въпроси свързани със съня и сънищата, но около тях има и много интересни факти, които предполагаме само някои от тях сте чували.

1. Алармата пречи да запомним съня си

През повечето сутрини се събуждаме благодарение на алармата(ако при вас не е така блазе ви :D). Тя е виновникът за това да не можем да запомним дори малка част от сънищата си.  Алармата може да бъде истинска травма на съня. Ако се събудите по естествен начин и НЕ се опитвате да запомните съня, то шанса да си го спомните е по-голям.

2. Забравяме 90% от сънищата си

В рамките на 5 минути след събуждането си, хората забравят половината от съня си. А след още няколко минути – целият сън.

3. Познати лица

В нашите сънища виждаме само лица на хора, които вече сме виждали. Да могат да ви се сторят непознати, но някога сме ги виждали и дори ние да не си ги спомняме, нашето подсъзнанието ги е “запечатало”.

факти за сънищата

4. Сънищата не са буквални

Макар понякога сънищата да са съвсем смислени и свързани като сюжет на филм, това не означава, че ще се случи в реалността. Понякога те носят символи и различни значения.

5. Отрицателни

Повечето от сънищата ни са отрицателни и носят не толкова приятни емоции. Най -често изпитваме тревога и безпокойство.

6. Колко често ?

В една нощ може да сънувате около 4 – 7 пъти. Средностатистически (знаем, че всеки човек е индивидуален и различен) може да сънува  между 1 и 2 часа всяка нощ.

факти за съня

7. Реакция на тялото

Нашето тяло може да реагира на съня така както би реагирало в реалността. Ако сънувате някой човек и в съня сте му ядосан,  като се събудите много често това чувство продължава. Също така ако  подсъзнанието ви “подхвърли” чаша с вода в съня ви и вие се почувствате много жаден, то е голяма вероятността да се събудите и наистина да сте жаден. Така подсъзнанието ви дава знак, че трябва да се събудите, за утолите реално съществуваща жажда.

8. Мъже и жени

Мъжете и жените сънуват различни неща. 70 % от лицата и участниците в съня на мъжете съща са мъже, а при жените нещата са 50 на 50.

9. Нормални ли са сънищата ?

Да, спокойно. Колкото и странен и несвързан да е съня е съвсем нормално. Учени са установили, че хора със психични разстройства не сънуват, за това всичко е наред с теб, колкото и ексцентрични сънища да имаш понякога.

тълкуване на сънища

10. Звуци и усещания

Хората, които са лишени от зрение по рождение, не сънуват картини , а звуци, емоции, усещания, аромати.

11. Престъпления по време на сън

Да, възможни са. Повечето хора си спят спокойно в топлото легло и сънуват сънища, но някой могат да извършат и престъпления докато сънуват. Има различни случаи на катастрофи, убийства и др. Тези хора, които правят неволни действия по време на сън в повечето случаи страдат от парасомния.

Както казахме ще обърнем и внимание на няколко интересни факта и около самият процес сън.

12. Кой колко спи ?

Интересен факт от света на животните е ,че жирафите спят средно само около 1.9 часа. Но те не спят както се казва наведнъж, а около 11 минути за около 10 пъти на ден. Но коалите от друга страна си поспиват най-много- около 22 часа в денонощието.

13. В днешно време

С течение на времето и може би поради развитието на технологиите, средно времето , което спи човек е намаляло от 9 на 7 часа.

young cell phone addict man awake late at night in bed using smartphone for chatting, flirting and sending text message in internet addiction and mobile abuse concept

14. Деца и възрастни

Децата и възрастните имат различна реакции срещу безсънието. Ако не са доспали възрастните както знаете леко дремват, унасят се , не са концентрирани, за разлика от децата, които ако не са доспали стават хипер активни.

15. Жените..

Жените страдат два пъти повече от безсъние сравнение с мъжете .