Както знаете, съществуването на какъвто и да е било организъм е невъзможно без наличието на вода. Тя е една от най-важните съставки на нашата планета. Неслучайно водата съставлява 70 процента от нашето тяло.

Средностатистическият човек трябва да приема по 2 литра на ден и това не е случайно, защото консумация на тази течност носи такива ползи за нашия организъм, каквито друг вид продукт не може да ни предостави. Ако още не сте си създали навика да пиете повече вода, ние ще ви дадем основателни причините да започнете.

1. Повишаване на енергията


Все повече хора се оплакват от умора, стрес, загуба на енергия и концентрация.
Всеки търси оправдание в забързаното ежедневие и различните задължения, които ни чакат. Но сигурно малка част от вас са се замисляли, че тази загуба на енергия се дължи на недостатъчния прием на вода.

В резултат на няколко проучвания бе доказано, че учениците, които пият достатъчно вода, са по-концентрирани и бдителни в училище, а служителите на работното си място са по-внимателни към своите задължения.
Дори да настъпи леко обезводняване в човешкия организъм, то може да доведе до усещането за умора.

Ако усетите жажда, това означава, че вече сте обезводнени и това може да доведе не само до умора, но и до виене на свят и мускулна слабост.

2. Помага при главоболие


Сигурно често ви боли главата или пък поне чувате от хората около вас.
Всички ние го приемаме като нещо нормално, взимаме хапче и уж решаваме проблема. Е, не е така.
Разбира се, има много причини за главоболието , но масовата е дехидратация.

Ако пиете достатъчно вода ще решите този проблем и няма да ви се налага да лекувате своят организъм с лекарства.
Решението е на една ръка разстояние и е толкова просто, благодарение на бутилката за вода My Bottle – а именно приемът на достатъчно количество вода.

3. Подобряване на мозъчната функция


Ако приемът на вода в организма е малко, кръвта се сгъстява и така по-голяма енергия отива за циркулацията й и съответно мозъкът става по-муден.
Както казахме, загубата на вода от тялото се отразява на работоспособността и може да доведе спад с 20 до 30 процента.

Спад на телесните води може да доведе и до проблеми с краткосрочната памет, затруднения при решаване на дори елементарни математически изчисления и проблеми с фокусирането върху екрана на компютъра или хартиен документ.

4. Здрава кожа


Често срещано явление е хора , които вече не са в годините на пубертета, да имат проблемна кожа и усложнение и трудности при лечението.
Ами тук пак от основните решение е приемът на достатъчно вода.
Разбира се , няма да се случи бързо, но пък ще даде добър ефект върху вашата кожа.

5. Здраво сърце


Нормалният прием на вода, особено от по-възрастните хора, които са склонни повече към дехидратация, може да доведе до намаляване на риска от сърдечни проблеми. Водата спомага за подобряването и поддържането на здравето и сърцето в частност.

Според редица проучвания 41 процента по-малка вероятност от настъпване на инфаркт имат хората, които пият необходимото количество вода на ден, съобразено, разбира се, с нуждите на организма.

6. Помага при храносмилателни проблеми


В нашето ежедневие все по-трудно успяваме да се храним здравословно и правилно.
След време всичко това ще се отрази на нашия организъм и за това трябва да помислим сега.
Приемът на вода помага на организма да смели храната правилно и може да доведе до излекуване на проблеми със стомашната киселина. Ако имате удобна бутилка за вода, то при всяко хранене и като цяло през целия ден ще можете да улесните храносмилането на храната.

7.Намалява риска от рак


Както казахме пиенето на достатъчно вода може да доведе до превенция на много заболявания.
Пример за това не е само проблемите на сърцето, но и намаляване на риска от рак.

Водата може да доведе до намаляване на риска от рак на дебелото черво и на пикучния мехур, също така и от рак на гърдата.
Както и предотвратява  образуване на камъни в бъбреците.

8. При спазване на диета


Е, стигнахме и до най-разпространения факт, че водата помага при загуба на тегло.

Но наистина ли може да отслабнем с вода?

На първо място водата е един от най-добрите заместители на висококалоричните напитки и алкохола.

На второ място е , че е отлично средство за намаляване на апетита.
Повечето хора бъркат чувството на глад с това на жажда и лесно трупат излишни килограми.

За разлика от многобройните “диетични” напитки , водата не съдържа никакви калории , мазнини и захари.
Също така приемът на вода засилва вашият метаболизъм и в съчетание с подходящ хранителен режим , ще загубите излишните килограми.

9. Премахва токсините


Нашият организъм премахва токсините чрез изпотяването и урината, а приемът на достатъчно вода спомага да изхвърлим всички ненужни вещества.

10. Подсилва имунната система

Приемът на вода може да засили имунната система и лесно и по здравословен начин да се предпазим от грип и да се чувстваме жизнени и здрави през цялото време.

11. Нови клетки

Може и да прозвучи невероятно , но с достатъчно прием на вода в организма ни може да се образуват повече нови клетки, отколкото обикновено.

12. По-добра физическа сила


Увеличението на физическата ви сила с помощта на водата. Ако сте дехидратирани, особено като изпълнявате физическа работа или упражнения, може да станете по-бавни и слаби. При тренировка тялото се нуждае от повече вода и не забравяйте да приемате по време и след нея.

13. Може да спестите пари

Не е необходимо да хвърляте пари на вятъра за различни енергийни напитки и “натурални” сокове, а просто да пиете вода. Излиза много по-евтино, а единствено, което ще ви е необходимо, е бутилка My Bottle и вода.

Естествено може да добавите и различни освежаващи продукти, като плодове или мента. Повече идеи за това какво да добавите към водата може да видите тук :

14 Здравословни напитки в домашни условия
Книга „15 Пролетни Детокс Рецепти“

До какво води пиенето на малко вода


Вече разбрахме главните причини, поради които трябва да приемаме необходимото ни количество вода всеки ден. Ето и няколко негативни последици за нас ако не пием достатъчно вода :

 • умора и сънливост
 • главоболие
 • запек
 • виене на свят
 • промяна на настроението, раздразнителност, повишена тревожност
 • Ще разграничим последиците за нашия организъм.Гореизброените са в така да се каже бързите последици от дехидратацията.
  Но могат да настъпят и по-сериозни промени ако приемът на вода ни е намален за по-дълго време.
  Едни от тях са:

 • бавен метаболизъм. Тук става въпрос и за трудното отслабване.
 • повишен апетит
 • повишена кръвна захар
 • безсъние
 • Как да разберем дали пием достатъчно вода

  Има редица калкулатори за измерване и формули, свързани с този въпрос. Сигурни сме, че щом четете тази статия сте на ясно с тях.
  За това ще ви предложим един приятен и лесен тест, с който да разберете дали пиете достатъчно вода.

  Може да направите теста ТУК

  Как да повишим пиенето на вода

  Най-лесният трик за увеличаването на количеството вода е да имате удобна бутилка. Тя ще бъде с вас навсякъде и няма да забравяте да приемате вода през целия ден.

  Тук може да намерите много яки бутилки и чаши