Както добре знаем – апетитът идва с яденето. Но кои са тези храни, които безобидно хапваме “на крак” да заситим глада, а той става още по-голям ? Не може напълно да ги избегнем, но може поне да намалим тяхната консумация. Ако все пак изпаднете в такава ситуация, един от начините за намаляване на апетита е консумацията на повече вода (ето тук може да видите още начини за потискане на апетита). Започваме класацията с храните, които подсилват апетита и ни карат да похапваме повече.

Сирене

Сиренето и млечните продукти са полезни за всеки един човек, но при консумацията на сирене ние сме способни да ядем повече и повече. Според някои учени това е заложено дълбоко в човешките гени. Според тях, хората са програмирани да имат желание за консумация на протеин, което е  изключително полезно действие при кърмачетата. Сиренето, което е концентрирана форма на мляко, също предизвиква този ефект. Тези протеинови съединения, наречени casomorphins, комбинирани с високото количество мазнини и сол са това, което е отговорно за нарастващия апетит към млечните продукти дори след консумация на такива.

Сокове

Поставяме соковете в тази класация, тъй като при тяхната обработка се изгубват всички хранителни и полезни вещества. Тук става въпрос за соковете, които масово се предлагат в търговската мрежа. Те покачват кръвната захар, тялото абсорбира плодовата течност по-бързо и вместо да се заситим ставаме по-жадни или гладни. Водата и консумацията на плодове и зеленчуци в суров вариант си остават по-добрата опция.

“Протеинови барове”

Често е ставало въпрос за това, че трябва да бъдем внимателни в т.нар. протеинови барове. Не може да отречем ,че има качествени такиван а пазара, които ще ви снабдят с необходимите хранително вещества, но често се срещат и барове, които са направени главно то захар и “празни” калории.

Кетчуп

Трябва добре да помислите преда да сложите кетчуп на своята храна. Повечето такива продукти са направени от силен фруктозен царевичен сироп, който може да увеличи значително вашия апетит. Именно този сироп намалява метаболизма забавя производството на лептин.

Мъфини

Тук става за класическите мъфини. Лично ние сме предложили рецепти за здравословни такива. Традиционните мъфини са направени от голямо количество захар, която се усвоява от организма бързи и така ние по-бързо огладняваме.

Солети, чипсове, овкусени ядки, крекери

Може би и на вас ви се е случвало да вземете пакетче от любимите соленки и да осъзнаете как не може да спрете докато не изядете цялото количество, а дори и да преминете на второ. Но защо предизвикват у нас такова желание и подсилване на апетита ? Една от причините е високото съдържание на сол, тя от друга страна дехидратира тялото ви и може “да го излъже”, че е гладно, а вие всъщност да имате нужда от вода или друга течност. Освен това тези солени изделия са богати на натрий и лишени от фибри.  Според специалисти натрия влияе на производството на хормона  допамин, който е  свързан с усещането на  удоволствие. Това означава, че колкото повече сол ядете, толкова повече искате !

Китайска храна

Китайската храна често е богата  с мононатриев глутамат. Той се използва като подобрител на вкуса и се среща в други видове храни като супи, преработени меса и др. Някои изследвания показват, че химичните вещества в мононатриевия глутамат причиняват драстично повишаване на апетита. Доказателство за това е, че хората, чиято храна съдържа тази сол, страдат в по-големи проценти от наднормено  тегло, сравнение с тези, в чието меню е намалена или липсва.

Готови супи

Разбира се  че супата е страхотно ястие, което може да ви засити и да приемете малко калории, което ще помогне и за вашия здравословен хранителен режим. Но от другата страна са супите в кутии и пакетчета, които не са до там здравословни, тъй като както казахме съдържат голямо количество натрий, който засилва вашия апетит.

Дъвка

Може би сте срещали различни “диети” , в които е добре да дъвчете повече дъвки и така няма да приемате много храна. Това е абсолютно погрешно. Точно по този начин тялото се залъгва, че се приема храна и отделя стомашни сокове, които служат за нейното разграждане. Но след като не сте консумирали храна, могат да изпитате нежелан дискомфорт и стомахът ви “да ви напомни”, че трябва да похапнете и апетитът ви да се повиши.

Кроасани

Кроасаните съдържат “страхотна” комбинация между захар и бяло брашно. Тя кара кръвната ви захар да се покачва, след това да спада, което довежда до себе си усещането у вас за глад.

Алкохол

Телата ни нямат капацитет да съхраняват алкохол (за разлика от възможността за съхранение на мазнини). Процесът на загуба на алкохола е свързан с заместването му с гликоген, който най-често го получаваме от въглехидратите. От тук идва и т.нар. “алкохолен глад”, който е придружен с похапване на ядки, банички, дюнери и др.

Понички

Самата комбинация на пържено брашно, захар и различни кремчета говори сама за себе си, че е добре да се избягва. След консумацията на поничките, те се разграждат на захари, които от своя страна кара тялото да произведе повече инсулин. Когато имаме повечепроизведен инсулин, повече захар навлиза в клетките и резултатът е повишен апетит.

Вашето желание !

Може би една от на-големите причини да похапваме повече. Това е така ,че когато възникне в нас желание да похапнем нещо и се опитаме да го заменим с нещо друго, то в нас остава желанието дори след консумацията на друга храна да похапнем от първоначалното ни изкушение. За това ако ви се похапва шоколад е добре да го направите ! Разбира се трябва да се съобразите с порцията (няколко малки парченца ще задоволят апетита и желанието за сладко), а ако е и черен ще бъде просто перфектно.