Тялото ни е съставено от 70% вода, а пиенето на достатъчно количество от нея е жизненоважно за здравето на нашия организъм.

Водата заема важна роля в нашето тяло: поддържа електролитния баланс, нормалното кръвно налягане, помага за състава на костите, регулира температурата на тялото и се грижи за цялостното здраве на организма ни.

Въпреки че всички знаем колко е важно да се пие вода, изпълнението на задачата често ни затруднява.

Ето и 12 метода, с които ще успеете да приемате по-голямо количество вода:

1. Опитайте се да разберете своята лична нужда от течности

Преди да решите, че е време да започнете да пиете повече вода, опитайте да разберете от какво точно се нуждае тялото ви. Препоръчителното дневно количество за повечето хора е около 2 литра или 8 чаши по 250мл, но това не е научно доказано.

В множество научни изследвания се препоръчва мъжете и жените да пият различно количество вода. Мъжете около 3,500мл, а жените около 2,500мл, като в това количество се включва и водата, която си набавяме и от храна.

Важно е да запомните, че количеството вода, което ви е нужно за деня се определя от вашата физическа активност, здравословно състояние и дори мястото, където се намирате. 

За да прецените от какво количество вода се нуждаете, просто слушайте и наблюдавайте организма ви. Тези от вас, които спортуват активно всеки ден, работят на високи обороти и постоянно в движение или просто живеят в държава с доста топъл климат, трябва задължително да приемат по-голямо количество вода.

2. Поставяйте си дневни цели

Поставянето на задължително дневно количество вода със сигурност ще ви помогне.

Преследването на дневни цели със сигурност ще ви мотивира и доближи до постигането на положителен резултат.

За да бъде ефекетивна, целта трябва да бъде УМНА! Нужните критерии:

 • Специфичност
 • Измеримост
 • Постижимост
 • Реалистичност
 • Обвързаност с времето

Например, една УМНА цел, която може да си поставите е да изпиете 1 литър вода днес. С поставянето на конкретни цели ще може да прогресирате в различни начинания и да превърнете ежедневието си в предизвикателство за самите вас.

3.  Винаги дръжте до себе си бутилка с вода

Когато имате бутилка с вода до себе си през целия ден ще можете по-лесно да набавите желаното количество.

Бутилките за многократна употреба са верен приятел на човека във всяка ситуция:

 • работа, свързана с непрекъснато движение и изпълняване на задачи
 • пътуване/ваканция
 • училищни дейности
 • домашни задължения и др.

Поддържането на бутилка с вода близо да вас може да послужи и като визуално напомняне за по-честото й пиене. Ако видите бутилката на бюрото или масата си,  тя постоянно ще ви напомня да отпивате по-често от нея.

Освен това е по-добре за околната среда, отколкото да разчитате на пластмасови бутилки за еднократна употреба.

4. Настройте си напомняния

Може да си настроите аларма или бележка на своя телефон или смарт часовник, която да ви напомня за това, че трябва да пиете повече вода през деня.

Например, настройте си аларма, която да ви напомня да отпивате по няколко глътки вода на всеки 30 минути или да изпивате цялата чаша и да я пълните отново на всеки 1 час. Този метод със сигурност ще бъде от полза за тези от вас, които забравят и не намират време да  приемат течности, поради засилена работа или т.н.

5. Заменете другите напитки с ВОДА

Важно нещо, за да приемате повече вода е да замените всички останали напитки – сода, спортни напитки и сокове, именно с нея. Всички тези напитки са пълни с добавена захар или нейните заместите, което може да се окаже опасно за вашето здраве.

За оптимално здраве ще се наложи да елиминирате напитките с добавена захар на по-малко от 5% от вашите общи калории за деня. Като информация: една чаша (250мл) пълна със сода, може да надвиши този %. 

Хранителния режим, който включва изключително много добавена захар води до развитие на диабет (тип 2) и проблеми със сърцето.

Освен това, замяната на всички напитки с вода, ще бъде доста евтин вариант за намаляване на калорийния прием и сваляне на излишните килограми.

6. Пийте по една чаша вода преди всяко хранене

Друг успешен начин да приемате повече вода е като изпивате задължително по 1 чаша преди всяко хранене. Ако ядете 3 пъти в деня, това добавя допълнително 3 чаши (750мл) към общия ви дневен прием на вода.

Още повече, че понякога тялото ни изпраща сигнали, че сте дехидратирани и имате спешна нужда от вода, което от своя страна често се бърка с глад.

Ако наистина имате за цел да остабнете, то с приемането на по-голямо количество вода и по-малко храна, успехът ще бъде гарантиран.

7. Купете си воден филтър

Има филтри за почти всякакъв възможен бюджет, от скъпи системи за филтриране на вода във вашия дом до евтини филтриращи кани.

Допълнение: Филтрирането на водата може да доведе до подобряване на нейния вкус!

Подобно филтриране може да доведе и до намаляване нивата на водните бактерии, оловото и арсена, които съществуват в чешмяната вода.

Използването на воден филтър е по-евтино и по-екологично от закупуването на бутилирана вода, която често пъти не се различава от тази от чешмата.

8. Овкусете водата

Ако не харесвате вкуса на водата (или по-скоро това, че тя е безвкусна), добавете и малко приятна нотка от вас.

Добавете няколко резанчета плод, които ще овкусят и ще добавят и витамини към вашата чаша вода.

Пример: Добавете няколко резанчета краставица, лимон/лайм, ягода и киви. Всъщност, може да добавите всякакъв плод, на който вкусът му ви хареса. 

Може да закупите и водни подсладители, които ще подобрят вкуса, но имайте предвид, че и в някои от тях има добавена захар и трябва да се внимава.

9. Пийте по 1 чаша вода на ВСЕКИ ЧАС по време на работа

Ако имате стандартно работно време (8 часа), пиенето на вода на всеки кръгъл час ще добави 2000мл (8 чаши по 250мл) към дневния ви прием.

Напълнете чашата си веднага щом стъпите на работното си място, а за финал на всеки час просто изпивайте останалата вода и пълнете отново.

Този метод ще поддържа постоянен прием на вода през целия работен ден.

10. Отпивайте на малки глъдки през целия ден

Отпиването на малко количество вода през целия ден ще помогне за достигане на целта вии – пиене на повече вода. Също така малките глъдки по-често ще поддържат хидратацията, дори ще помогнат за по-свеж дъх и ще попречат на изсушаването на устата. 

Дръжте близо до себе си чаша вода и вашието визуално напомняне само ще помагне за по-честото отпиване.

11. Яжте повече храни, които са с високо съдържание на вода

Лесен начин да добавяте повече вода в организма си е като консумирате плодове и зеленчуци, богати на вода.

Такива плодове и зеленчуци са:

 • Маруля – 96% вода
 • Селъри – 95% вода
 • Тиквички – 95% вода
 • Зеле – 92% вода
 • Диня – 91% вода
 • Пъпеш – 90% вода

Освен с това, че са почти изцяло на водна основа, тези плодове и зеленчуци са богати източници на витамини, минерали и антиоксиданти.

12. Пийте чаша вода веднага след събуждане и точно преди лягане

Лесен начин да контролирате дневния прием на течности е като задължително пиете по 1 чаша вода сутрин на гладно и вечер преди лягане.

Чаша хладка вода сутрин може да помогне за вашето по-бързо събуждане и енергичност през деня. Чаша вода преди лягане ще ви предпази от сутрешно събуждане с пресъхнала уста и лош дъх. 

Допълнитена информация

Водата е ЗДРАВЕ! Може да бъде трудно и неприятно постоянно да търсите начин да приемате повече вода, но когато осъзнаете, че водата е особено важна за нормалното функциониране на човешкия организъм, няма да изпитвате никакви затруднения!