как да четем по-бързоНа всеки се е случвало или предстои да изпадне в такава ситуация, в която да се наложи да се прочете голям брой страници, било то на хартиен носител или на електронен такъв. Може да постигнеш техника за бързо четене, която несъмнено ще ти е полезна в училище, в университета или на работа. Какво по-хубаво на есен да се похвалиш ,че си прочел всички задължителни книги, а в същото време по цял ден си бил на вън, или пък изкараш успешно всички изпити. Несъмнено тази статия ще ви е от полза 😉

Скоростното четене е способността на човек да възприема текстова (и всякаква друга) информация по-бързо от обикновено. Тази способност не е вродена, а се развива. Защо и вие да не можете да го постигнете и само с няколко секундно задържане на погледа върху страницата, вече да сте я прочели и не само, да разберете и това, което е написано на нея.

Масово хората се учат да четата около 6-7 годишна възраст. Четейки децата произнасят думите на глас и малко по-малко започват да четат безшумно, но продължава да произнася думите наум. Това е странното , че повечето хора се стараят да се развиват в много области и да се усъвършенстват, но нивото им на четене остава на около 9 годишно дете- безшумно , но все пак наум произнасяме всяка дума.

четене

Скоростното четене има много преимущества пред обикновеното. Освен по-бързо, информацията се усвоява много по-добре. Мозъкът ни започва да работа така да се каже на по-високи обороти и възприятието на информация става по-качествено.

Произнасянето на наум на думите ограничава скоростта ни на четене. Защото зрителният анализатор на мозъка е способен да възприеме и обработи стотици и дори хиляди пъти повече информация, отколкото слуховия. Най-важното , което трябва да направим е да се  научим да възприемаме и обработваме
текстова информация главно чрез зрителния анализатор? Разбира се това е трудно, тъй като сме обучавани и свикнали на друг тип четене. Но това не е невъзможно. Има няколко упражнения, които изискват време и труд, но ще си заслужава.

Упражнение 1 :

Започнете книга и докато я четете бройте до 50 след това обратно. Това ще подтисне слуховият анализатор  по време на четене (той ще е зает с броенето), а зрителният ще е зает със самото четене. Целта на това упражнение да научите мозъкът ви да разбира информацията без да използва слуховият ви апарат. След като прочетете две или три книги по този начин може да преминете към упражнение 2 .

Young woman lying on grass reading book.

Упражнение 2 :

Вземете друга книга. Сега докато я четете си повтаряйте някое изречени или кратко стихотворение. Повтаряйте, докато прочетете цялата книга. И при това упражнение трябва да прочетете две или три книги, които не трябва да са под 300 страници.

Упражнение 3 :

При него ще ви трябват някой компютърни програми, които прожектират последователно на екрана думи или редове от предварително избран текст, като ви карат да четете по-бързо, отколкото можете да произнесете думите. Тези програми могат да се заменят и с същата техника като другите две упражнение , пак със стандартните книги.

техники за бързо четене

Упражнение 4 :

При това упражнение ще ви трябва показалка или картонче , с което ще следите редовете. Целта на това упражнение е да се научите  да движите очите си плавно и равномерно по текста.Може да ви се
стори невероятно, но в момента очите ви “прескачат” от дума на дума. Това бави четенето и уморява очите ви. За една страница текст не трябва да отделяте повече от 50-70 секунди.

Приятно четене 😉 И не забравяйте, че всичко изисква време и труд.