zdravoslovnapraznichna-vecheryaДекември – един от най-красивите месеци в годината. Месец изпълнен с уют, любов, семейна топлина и празници. Време , когато си даваме малко почивка и отделяме внимание на най-близките и почитаме едни от най-светлите празници. Както знаем покрай празниците и срещите с приятели и роднини идват грижите за това, какво да сложим на трапезата. Как да сготвим вкусно, за да се представим като най-добрите домакини. Но кой е казал, че за да бъде едно ястие вкусно, то трябва да е вредно и калорично. Ще ви предложим няколко здравословни рецепти, с които може да нагостите вашите гости и семейство и сме сигурни, че ще се впечатлите всички с вашата здравословна празнична трапеза.

Скумрия с вино и доматен сос

skumriya

За тази рецепта ще ви бъдат необходими :

  • 2 глави лук (нарязани на ситно)
  • 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
  • 3 домата (обелени и нарязани)
  • малко магданоз
  • 2 почистени и обезкостени скумрии
  • 1/2 чаша бяло вино
  • 3 с.л. масло
  • сол и черен пипер

За приготвянето на скумрията трябва първо да задушите лука в маслото за около 5 минути , след което трябва да добавите чесъна, доматите, магданоза, виното, също така сол и черен пипер на вкус. Оставете всичко това на котлона за около 15-20 минути след което в тавичка сложете половината от соса. Сложете скумрията и я залейте с останалата част от соса. Ястието се пече около 40 минути при предварително загрята фурна на около 200 градуса.

Постни амарети с коняк

За тази вкусотийка ще са ви необходими:

  • 1 ч.ч. нарязани на дребно бадеми
  • 1 ч.ч. нарязани на едро бадеми
  • 1 ч.ч кафява захар
  • 1/2 ч.ч. растително мляко (соево, бадемово, оризово)
  • 1 с.л. коняк
  • 1 ч.л. бадемова есенция
  • 2 с.л. ленено брашно + 6 с.л. вод
  • 3-4 с.л. пълнозърнесто брашно за сгъстяване

Как да ги приготвите :

Първо трябва да смесите лененото брашно с водата и да го оставите за малко настрана. Млякото се загрява заедно със захарта, докато тя не се разтопи. Следващата стъпка е да прибавите бадемите към ленената смес. Към нея се прибавя млякото, есенцията и коняка. Всичко се разбърква, прибавя се брашното и се оставя така за около 15 минути. От тестото се оформят точици и по средата на всяка се слага цял бадем. Поставят се в тавичка като има разстояние между тях и се печат на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 12 минути.

Една по-различна картофена салата

kartofena-salata

Какво по просто от една картофена салата, която всъщност е питателна и здравословна. Картофите осигуряват на тялото ни необходимите въглехидрати, а все пак се при готвя по един здравословен начин- варене.

Какво ще ви е необходимо за тази салата :

  • 1 кг картофи
  • сок от половин лимон (е ако искате повече няма да навреди :) )
  • зехтин
  • 5-6 сушени домати
  • босилек
  • около 100 грама кашкавал

Начин на приготвяне : Нарежете картофите на кубчета и ги сварете. Към вече сварените картофи прибавете сушените домати и овкуссете със зехтина, босилека и сока от лимона. От горе пожелание може да настъргате и кашкавал.

Салата с нахут и печени чушки

Продукти, които ще ви бъдат неободими :

  • 1 консерва сварен нахут (400 гр)
  • 5 печени чушки / печен пипер
  • 1 глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 с.л. олио или зехтин
  • оцет и сол на вкус

Начин на приготвяне :

Чушките нарежете на малки парчета, лукът и магданоза на ситно, а чесънът пресовайте.
Отцедете нахут от водата. Смесете го със зеленчуците в дълбока купа. Овкусете салатата с олио, оцет и сол на вкус.

Зеленчукови кюфтенца с тиквички и ленено семе

kyuftentsa

Продукти:

  • 4 средно големи тиквички
  •  1 глава лук (или 2 по-малки)
  •  1 консерва червен боб (около 250 гр)
  •  1/2 връзка копър
  •  4 гъби печурки
  •  1/2 чаша смляно ленено семе
  •  1 супена лъжица сол
  •  1 чаена лъжица кимион
  •  1/2 чаена лъжица сладък червен пипер
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне :

Тиквичките се настъргват.  Поставят в плътна марля и излишната течност се изтисква.

Лукът се нарязва на ситно. Сотира се за 2-3 мин в тиган със съвсем малко мазнина, след което се добавят нарязаните на ситно гъби и готвенето продължава още 2-3 минути. Червеният боб се изважда от консервата, прецежда се и се измива под течаща вода.

Тиквичките, лукът, гъбите, червеният боб, нарязаният на ситно копър и подправките  се пасират до еднородна смес. Към сместа се добавя смляно ленено семе, докато се получи консистенция, позволяваща оформянето на кюфтенца.  Оформените кюфтенца се подреждат в тава, на дъното на която предварително има намазана с мазнина хартия за печене. Фурната се загрява на 360 С и кюфтенцата се пекат 25-30 минути, като се наблюдава да не изгорят.

Още здравословни предложение за вечеря може да видите тук :)