akaj-beriВреме е да дадем малко повече информация за така станалият популярен в последно време плод – акай бери. Той нашумя главно с това, че едва ли не е чуден плод, с който можем лесно и бързо да се отървем от излишните килограми. Наистина акай бери помага за извайването на талията, но има редица други полезни свойства и вещества, които го превръщат в така наречена „супер храна“ . Но нека първо да обърнем за кратко поглед върху самият му произход.

Акай бери е плод, който се среща в дъждовните гори на Амазония. Той прилича на череша, но цветът му е черно-лилав и повечето хора определят вкусът му между къпина и ядки.

За произходът на този плод и широкото му използване  в живота, главно на коренното население  има цяла легенда.  Започваме с това, че правилното произношение на плода е ашай (по-късно ще разберете защо правим това уточнение). Според легендата племето, което обитавало земите в тропическите гори на Амазония, стигнало до такъв момент, в който не можели да се изхранват – от една страна по-големият брой деца, от друга малкото храна, която им давала тропическата гора. Вождът на племето взел сурови мерки и наредил новородените деца да бъдат убивани, включително и детето  на дъщеря му Йаша. Тя разбира се била съкрушена и дни наред плакала. Един ден тя чула детски плач малко по-навътре в гората. Мислейки, че това е детето й, тя тръгнала като следвала плача. Йаша не намерила нито нейното дете, нито някое друго, но видяла палма, която била отрупана от черно-лилави плодове. Дъщерята на вожда паднала пред палмата и от мъка починала. Баща й и други хора от племето са я намерили до палмата, пълно с вкусните плодове. Така те намерили с какво да изхранват племето и убиването на новородени било прекратено. В чест на дъщеря си вождът кръстил тези плодове ашай (обратно на Йаша ), което буквално означавало „плодът, който плаче“.

akaj-beri-palma

След години плодът се разпространил и сред европейците, в резултат на завоеванията на испанци и холандци. В съвременната история голям интерес към този плод породи представянето му от Опра Уинфри в нейното предаване. Тогава тя го постави в списъкът си за най-здравословни храни и разбира се, много хора побързаха да го изпробват.

Baskets of freshly harvested acai berries.

Стига толкова история. Нека обърнем внимание на всички полезни вещества, които притежава този плод. А те са :

  • висок процент фибри
  • омега-6 и -9 мастни киселини
  • витамин А и С
  • различни киселини
  • желязо
  • калций
  • богатото си съдържание на антоцианини
  • едно от най-високите нива на съдържание на антиоксиданти
  • източник на незаменими мазнини и протеини
  • комбинация от мононенаситени мазнини, фибри и фитостероли

Но за какво може да ни бъде полезен акай бери :

  • подобряват здравето на клетъчно ниво
  •  подобрява цялостното здравословно състояние на организма и намалява риска от различни видове рак
  • подобрява зрението
  • има благотворен ефект върху потентността
  • отстранява вредните токсини
  • чудесно средство  в борбата с наднорменото тегло

polezni-veshtestva-na-akaj-beri

  • нормализира кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови заболявания
  • повишава енергията и издръжливостта
  • прави съня пълноценен
  • стимулира ума, тялото и духа
  • действа като мощно анти-възпалително средство
  • за красива кожа
  • за здраво сърце

izsushen-akaj-beri

За съжаление, качествата на акай бери се губят много бързо след откъсването му. Може да издържи около  2-3 часа, след което започва да гние и губи здравословните си ползи. За да бъде транспортиран от Бразилия до други точки на света, той трябва да бъде се замрази или изсуши. при което разбира се отново се губят част от полезните му свойства. Няма да намерите акай бери в обикновените хранителни вериги, а в био магазините и най-често под формата на сок.